На Сокоцу су у протеклих десет мјесеци евидентирана три случаја насиља у породици, што је више него у претходне двије године, будући да је у 2019. забиљежен један, а годину раније два случаја, рекла је Срни директор локалног Центра за социјали рад Сњежана Башевић.

Башевићева је нагласила да је починилац насиља у сва три случаја био мушкарац, при чему су у два случаја супруге биле лица изложена насиљу, а у једном брат починиоца.

Она је навела да су у два случаја као заштитне мјере изречене удаљење насилника из куће и обавезно лијечење у психијатријској здравстеној установи, а у једном случају обавезно лијечење од алкохола.

Према њеним ријечима, сарадња Центра за социјални рад на Сокоцу са Полицијском станицом и одговарајућим здравственим установама је веома добра, када је ријеч о спровођењу изречених мјера заштите лица над којима је извршено насиље у породици.

Башевићева је подсјетила да су Центри за социјални рад у Српској, према Закону о заштити од насиља у породици, надлежни да пруже адекватне облике помоћи и подршке свим лицима који су изложена било којој врсти насиља у породици, те додала да је овај центар кадровски способан за обављање овог вида заштите.

Она је рекла да стручни радници Центра, у процесу пружања заштите жртвама насиља, сарађују са свим институцијама система које могу бити од помоћи у заштити жртве од даљег насиља.

Међународна кампања „16 дана активизма против родно заснованог насиља“ симболично почиње данас и траје до 10. децембра, а има за циљ подизање свијести и указивање јавности на присутно насиље над женама.