Директор Туристичке организације „Јахорина“ града Источно Сарајево Игор Тошић рекао је Срни да је поднио пријаву против НН лица које је на локалитету Црвених стијена на Романији раширило заставу такозване Армије БиХ и да очекује да ће га полиција наћи и санкционисати.

– Поднио сам јуче Полицијској станици Пале пријаву на основу фотографије која је на друштвеним мрежама узнемирила грађане. Непознато лице је приликом кориштења новог садржаја `Виа ферате` на Романији раширило заставу и тако учинило прекршај ширења националне мржње – рекао је Тошић.

Он је навео да је ово други случај изазивања вјерске и националне нетрпељивости, ширења овакве заставе на подручју општине Пале.

– Слично је било и на Врелу Миљацке, а полиција је брзо санкционисала починиоца – додао је Тошић.

Он је напоменуо да ово може нанијети штету укупном туризму, те додао да нема потребе за било каквим испадима.

Из Полицијске управе Источно Сарајево Срни је потврђено да је пријава поднесена и да полицијски службеници предузимају мјере и радње да би пронашли починиоца.

На друштвеним мрежама 6. децембра појавила се фотографија, која је објављена на инстаграм профилу „Дијаспора тингс“/Diaspora things/ на којој се види како један планинар на ферати шири заставу такозване Армије БиХ.

Ово је други случај изазивања вјерске и националне нетрпељивости на територији Републике Српске и општине Пале у протеклих годину дана. Лице које је претходни пут објавило фотографију са раширеном ратном заставом такозване Армије БиХ на Врелу Миљацке на Палама санкционисала је полиција.

Заставе које су током рата у БиХ од 1992. до 1995. године користили припадници такозване Армије БиХ за Србе су неприхватљиве.