Влада Републике Србије одлучила је да Републички фонд за здравствено осигурање Србије донира Републици Српској 13.500 доза четворовалентне вакцине против грипа, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Српске.

Захваљујући овој одлуци сарадњи Владе Републике Србије са Владом Републике Српске, обим вакцинације против сезонског грипа у Републици Српској ће бити повећан, наводи се у саопштењу.

Надлежне институције Републике Србије и Републике Српске ће у наредним данима предузети све неопходне кораке како би донација била што прије реализована и како би грађанима Републике Српске ове додатне количине вакцине против сезонског грипа биле доступне.

Институт за јавно здравство Републике Српске ће, као и у претходном периоду, организовати дистрибуцију вакцина према грађанима, наводи се у саопштењу.

Како подсјећају из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске, Институт за јавно здравство Републике Српске је набавио 20.000 доза вакцина за бесплатну вакцинацију, те 5.000 комерцијалних вакцина, које су потрошене у веома кратком року.

Због велике заинтересованости за вакцинацију, Институт се одлучио за набавку додатних количина вакцина, али добављачи нису могли обезбиједити нове дозе.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и овом приликом изражава захвалност Влади Републике Србије на несебичној подршци и значајној помоћи здравственом систему Републике Српске, нарочито у вријеме пандемије вируса корона.