Уважени суграђани,

Избори су прошли и ви сте показали да имате повјерење прије свега у мене лично, а потом и у Српску демократску странку. Дали сте ми мандат да по трећи пут водим наш Соколац.

Препознали сте учињено и остварено, али сте у исто вријеме препознали и оно започето и планирано, што је сложићемо се изузетно важно.

Као одговоран човјек и начелник у служби грађана, желим да вам овим путем одговорим на питања која су у име дијела грађана наше општине поставили моји политички противници на својим интернет страницама.

Сматрам да сви становници наше општине имају право и прилику да бирају и да буду бирани како на локалним тако и на општим изборима. То су демократске тековине које су на нашим просторима заживјеле захваљујући политичкој борби Српске демократске странке.

Управо због тога желим да грађанимa који су то читали и били доведени у неке заблуде, покажем да цијеним и поштујем сваког становника наше општине, те да сматрам да сам дужан свима посветити своје вријеме и указати на оно што сматрам да је важно.

5.Пошто је „не обећавамо много“ једна од предизборних крилатица одлазећег начелника Општине, господина Милована Бјелице, желимо подсјетити грађане Сокоца.

Господин Бјелица је произвођачима млијека, још 2012. године, чврсто обећао подстицај од 5 пфенинга по произведеном литру. Међутим, само неколико мјесеци по доласку на власт исплату је обуставио, те до данас није исплаћена ни марка општинске субвенције!

Данашње питање гласи:

Зашто сте преварили произвођаче млијека, зашто нисте испунили обећање о подстицају и гдje су завршила средства намјењена за ту сврху.

Сама вијест о рекордном броју литара млијека које је испоручено прерађивачима са подручја наше општине, демантује ово питање односно нагађање људи који нису упознати са проблематиком пољопривредних произвођача.

Као прво ја сам и увео премирање или подстицај од 5 фенинга по произведеном литру, када сам 2012. године преузео руковођење општином. Исплаћивали смо у складу са могућностима наше локалне заједнице. Након тога усмјерили смо своје напоре на стабилност откупа, на успостављање сарадње са мљекаром Пађени.

Са власником билећке мљекаре ,,Пађени“ Ненадом Вукојем

Средства су ишла, иду и ићи ће у помоћ произвођачима при набавци високостеоних јуница. Посљедњи такав пројекат закључили смо крајем 2020. године.

Влада треба да препозна и ресорно министарство зна да је ово сточарски крај, али мора да уважи да су услови тежи него негдје у Семберији и Посавини јер смо на преко 800 метара надморске висине и да направи диференциране стопе премирања и подстицаја.

Дакле постоје различите врсте подстицаја и помоћи пољопривредним произвођачима да буду кокурентнији на тржишту. Подстицај је премија, али и помоћ при набавци високостеоних јуница. Својеврсни подстицај је и када се изгради водовод до села и засеока који су се годинама мучили са питком водом. Ко може тврдити да није подстицај то што помажемо приликом куповине машина и опреме, као што су лактофризи, али и при адаптацији објеката за лактофризе.

Са амбасадором Велике Британије у БиХ Метју Филдом

Средства су ишла и на помоћ при финансирању изградње одређеног броја објеката за стоку.

Помоћ је и поједностављена процедура при закупу пољопривредног земљишта.

Велики су напори били потребни да би нас Међународни фонд за пољопривредни развој – ИФАД препознао као поуздане и сигурне партнере.

ЛАГ ,,Деветак“

Формирали смо ЛАГ групу, уложили огромне напоре на брендирању Романиског скоруп кајмака.

Општина већ годинама финансира одлазак на сајам пољопривреде у Нови Сад. Организује стручна предавања за произвођаче млијека.

Помоћ пољопривреди је и кад је омогућено да дође други произвођач млијека у нашу општину, чиме је престао монопол једне мљекаре а исплате су постале редовне.

Редовно одржавање, а зими чишћење путева представља важан сегмент, да би откуп несметано текао и да се млијеко не би кварило.

Све ово је администрација Општине Соколац, ја лично и Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди, подручна јединица Соколац на челу са Свјетланом Мићић успјела да уради како би помогли не само произвођаче млијека већ и остале пољопривредне дјелатности.

Графикон говори сам за себе о рекордима у производњи млијека из године у годину.