Власници фитнес центара и школица спорта у Српској огорчени су због одлуке Републичког штаба да им се забрани рад. Покренули су и онлајн петицију да се ова забрана укине.

Не стишава се бура због одлуке Републичког штаба од 4. марта којом су стопиране спортске и рекреативне активности, изузев професоналних спортских такмичења.

Грађани су кивни што им је забрањена рекреација и посао од којег неки прехрањују породицу, поручујући да је у времену епидемије најважније бавити се физичком активношћу. Трн у оку им је што истовремено угоститељски објекти раде.

Јуче је покренута и онлајн петиција са захтјевом да се укине забрана рада фитнес центрима.

– Закон треба да буде једнак за све, тако да ако се особа може заразити вирусом Сарс-Цов-2 у кафићу, аутобусу, или бисокопу на исти начин као и у теретани или на базену, у том случају све бранше треба да имају или исте и једнаке рестрикције, или да раде нормално без икаквих рестрикција – наводи се, између осталог у петицији, уз напомену да људи који се баве спортом воде здрав живот, као и да су справе у теретанама удаљене више од два метра.

Потписници петиције поручују да је рекреација добра уједно и за ментално здравље, те да теретане треба да раде уз држање прописане дистанце и ограничење броја људи у објекту.

Против забране су и из школице спорта из којих поручују да су дјеца у узрасту најинтензивнијег раста дискриминисана јер им је забрањена активност. Њихову разочараност дијеле и родитељи.

Министар здравља Ален Шеранић објашњавао је недавно зашто је уведена ова мјера, односно да је повод био велики број заражених у доби од 30 до 49 година. Ове мјере, каже он, усредсређене су на друштвене контакте особа из категорије највише заражених.

– Разматрали смо гдје ти грађани остварују контакте и ту се неколико мјеста уклапа, ако се не придржавају мјера. Једно од њих су спортско-рекреативне активности дјеце, јер с њима долазе родитељи и остварују међусобне контакте. Процјене су и да у фитнес центрима има највише људи у овом добу и зато смо се одлучили за те препоруке. Трећи разлог је понашање у угоститељским објектима – навео је Шеранић.