Први човјек Фацебоока Марк Закерберг већ годинама полаже велике наде у то да ће наочале за проширену стварност бити идућа велика ствар у технологији, па је тако и у новом великом интервјуу за “The Information” изјавио да сматра да ће управо та справа бити рјешење за глобално затопљење, преноси Јутарњи лист.

Закерберг је замислио да ће се људи “телепортирати” у туђе домове и на своја радна мјеста помоћу тих наочала што, би, сматра, довело до смањивања загађења околиша.

Предвиђа да ће наочале бити у широкој употреби за отприлике десетак година те да ће управо оне бити замјена за састанке лицем у лице. Замислио је да ће наочале изгледати као нормалне наочале те да ће имати леће кроз које се може проматрати прави, али и свијет проширене стварности.

И прошле је године овај визионар представљао сличне технолошки напредне идеје, па је изјавио да сматра да ће ускоро бити могуће играти покер с пријатељима који сједе на каучу поред човјека, али у холограмском облику.

– Ове ће се технологије користити на пуно занимљивих начина. Умјесто да некога зовете па с њим разговарате преко видеа, моћи ћете се телепортирати. Бит ћете на нечијем каучу и имат ћете осјећај да сте тамо – рекао је за “The Information”.

Објаснио је како би телепортација била сјајна алтернатива за путовања јер се штеде вријеме, новац и фосилна горива. То, би, рекао је, комплетно промијенило и начин на који људи гледају своје свакодневне обавезе. Сви би могли живјети гдје год пожеле, а на посао “долазити” по потреби, виртуално.

Иначе, Фацебоок већ спрема сарадњу с “Ray Banom”, током ове године избацују своје прве паметне наочале. Ове наочале још неће имати екран, али би могле имати опције снимања и асистента који се активира гласом.

Производ ће се моћи спојити с мобителом. Facebook ради и на другим унапређењима и технолошким иновацијама. Развијају и звучну проширену стварност, преко које би звучници производили аутентичније звукове те раде на уклањању позадинске буке, пренио је Јутарњи лист.