У Дому Здравља „Др Љубомир Ћеранић“ 10. децембра 2020.године је отворена ковид амбуланта за пацијенте код којих постоји сумња на инфекцију вирусом корона, те пацијенте код којих је доказано присуство вируса, како би безбједно и на вријеме добили своју услугу.

Четири мјесеца након Сокоца, дневне болнице за ковид пацијенте при домовима здравља ових дана добило је још неколико градова и општина у Српској. Налог за њихово формирање стигао је из Министарства здравља, а циљ ових болница је да растерете постојећа ковид одјељења у болницама, али и да се пацијентима пружи што боља здравствена заштита. У Бањалуци је простор за дневну болницу организован у Ковид амбуланти у насељу Долац.

“Капацитет проширења с којим би распоалгали Дома здравља Бањалука би се кретао за додатних 15 лежајева, ту би се пацијенти опсервирали и пратили до не дај Боже погоршања када би били укључени у даљи транспорт према инфективној клиници”, рекла је Сања Прерадовић Марић, вођа Ковид амбуланте Долац Бањалука.

“На форму дневне болнице оно што можемо једноставно са таквим пацијентима радити интравенозна антибиотска терапија, уз опет напомињем дјелимичну кисоничку подршку до граничне сатурације када је неопходна хоспитализација”, истиче Срђан Радојковић, Ковид амбуланта Долац.

Ковид амбуланта у ДЗ ,,Др Љубомир Ћеранић” Соколац отворена 10.децембра прошле године

На југу Српске, у Требињу дневна болница организована је у ђачком дому. Примили су и прве пацијенте. Болница ће радити у двије смјене од осам до подне и од 16 до 20 часова.

“У једном сату може примити од два, три евентуално четири пацијента. тако да није то неки велики број пацијената који се ту могу јављати, али је добра прилика да мало растеретимо постојећа ковид одјељења”, казала је Николина Мучибабић, портпарол требињске Болнице.

У дервентском Дому здравља имају спремних десет кревета у дневној ковид болници. Уколико буде потребно, капацитете је могуће проширити у некадашње породилиште.

“У оном тренутку када болнице више не буду могле примати пацијенте оне који не буду баш неопходно морали бити задржани на болничком лијечењу ће бити упућивани, односно враћани са одговарајуће прописаном терапијом коју ће примати у дневним болницама”, каже Милена Беговић Ђудић, епидемиолог Дома здравља Дервента.

Сви љекари који буду у том моменту биће ангажовани, који буду доступни”, изјавио је Слободан Видојевић, помоћник директора Дома здравља Дервента.

У Бијељини је дневна болница заживјела прије два дана. Први дан примљено је 13 пацијената. О пацијентима се брину четири тима, по два у двије смјене.