Посљедњим измјенама и допунама Закона о задужењу, дугу и гаранцијама, већина у Народној скупштини је Влади омогућила законски оквир у којем може донијети одлуку о појединачном задужењу без расправе и одлуке Народне скупштине.

Каже ово посланица ПДП у НС РС Јелена Тривић и додаје да је очигледно да је ова измјена представљала припрему за излазак на Лондонску берзу и највеће појединачно задужење које се планира до 700 милиона КМ.

Тривићева истиче да оно што у Влади очигледно нису размотрили, не знају или не желе да знају, јесте да по Уставу Републике Српске, Народна скупштина има надлежности над зајмовима и задужењима Републике Српске, те се поставља питање уставности посљедњих измјена наведеног закона којим је Народна скупштина развлашћена доношења одлука о појединачним задужењима.

– Члан 70 Устава Републике Српске каже да Народна скупштина одлучује о задужењу Републике. Јасно је да ће уставност измјена и допуна закона морати да буде испитана. Све је урађено потпуно нетранспарентно и очигледно је да смо обавијештени тек када је све завршено. Не видим логику да се тренутно излази на међународно финансијско тржиште, односно на Лондонску берзу, јер ће се сигурно, због лошег кредитног рејтинга Републике Српске, постићи висока каматна стопа, а објашњење и аргументација коју је у јавност изнио предсједник Владе је заиста смијешна и неубједљива – истиче Тривићева.

Она каже да дуг Републике Српске убрзано расте претходне двије године.

– То се наравно све правда короном, међутим оно што нама доспијева на наплату, а то су кредити дизани и прије короне, говори да ћемо у овој години враћати огромну рату кредита од око 800 милиона, а у наредној око милијарду и двјесто милиона КМ, док редовни буџетски приходи не могу прећи 1,9 милијарди, што говори да нама остаје све мање новца када се изврше дугови. Дакле, на то све додатно и нетранспарентно се задужујемо за износ који ће бити више стотина милиона КМ, што је катастрофално – наводи Тривићева.