Пројектни студио Мотика ангажован је као главни пројектант на једном од највећих пројеката стамбено-пословног комплекса у Републици Српској, у самом центру Бања Луке.

Нови стамбено-пословни комплекс налазиће се на једној од најљепших и најатрактивнијих локација у Бањој Луци.

„Бијели двор“ – је замишљен као први „office-space„, по угледу на најбоље европске па и свјетске пословне комплексе. Високо енергетски ефикисан, по најсавременијим стандардима, са системом физичко-техничког обезбеђења, професионалним менаџментом за одржавањем и управљањем, те два нивоа савремено-гаражног простора.

Између остало, комплекс „Бијели двор“, поред намјене становања, садржаваће базен, wellness и спа центар, угоститељске објекте, теретану, дјечије играонице, те низ других услужних садржаја.

У склопу комплекса, налазиће се и хотел “ Стари објекат који има употребну дозволу из 1971. године, спратности П+4, који ће у цијелости бити адаптиран и приведен намјени“.

Унапријеђени систем грађења уз примјену врхунских грађевинских и термоизолационих материјала, први је корак ка максималном квалитету за све оне који ,,Бијели двор“ одаберу за живот или пословну дјелатност.

Архитекта Новица Мотика, подсјећа на један временски период, а који се везује за градњу објекта „Бански Двор“.

– На име, када је Тиса Милосављевић почео градити зграду „Управу града“ – „Бански Двор“ 1930.године, локални чиновници су активно писали Краљу да се разбацује новцем и средствима, „те тако – опструишући директно или индиректно грађу исто-г/их“, – и све што су становници Бања Луке мислили да су направили аустроугари, “ а неки и данас мисле“, направио је Тиса Милосављевић и краљевина, те тако оставио да обликовање архитектуре кроз психологију прича причу времену , које је прошло и времену које долази, стварајући позитиван волумен за живот – истиче Мотика за портал ,,Соколац-срце Романије“.

– Почетком идуће седмице почеће рушење објеката иза “Чајавчеве” зграде у центру Бањалуке, потврдио је недавно за БЛ портал Андреј Дошеновић, правни заступник ‘’Темпо градње’’ која је инвеститор пројекта.

Како нови планови мијењају пријашњи изглед, Дошеновић објашњава да ће бити урађена нова водоводна и топловодна мрежа, остале инсталације, али и поплочавање улице. Потврдио је да је пројектни студио „Мотика“ из Зворника њихов пројектант, док је “Темпо градња” инвеститор.

Подсјећамо, студио Мотика пројектовао је и изградњу Градске куће Соколац, трга и спомен-обиљежја Патријарху Павлу.

Јавности је јуче представљен ентеријер овог најзначајнијег пројекта који ће објединити низ установа са подручја општине Соколац. Идејно рјешење предвиђа објекат корисне површине 2.300 м² смјештен на тргу укупне површине од 6.150 м² са уређеним зеленим површинама, модерном расвјетом, шеталиштем. Тргом ће доминирати споменик партијарха Павла висине 8 метара.

Изградњом једног оваквог монументалног здања историјске вриједности Соколац ће се позиционирати као источна капија града, афирмишући и подстичући напредак у области урбанизма, побољшања инфраструктуре и градитељске дјелатности.

Иначе, главни архитекта Новица Мотика је најмлађи одликовани у Републици Српској „Орденом медаља заслуга за народ Републике Српске“ и Орденом Светог Стефана Деспота Лазаревића I реда Српске православне цркве.