Потпредсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Ненад Вуковић рекао је у емисији на телевизији „N1 БиХ“ да су имали намјеру да усагласе ставове три коалиционе партије из Републике Српске, ПДП, СДС и ДНС, око питања измјена Изборног закона БиХ.

Вуковић истиче да би у наредном периоду радна група посвећена овом питању требала да припреми одређене приједлоге, који би ушли у процедуру питања измјена Изборног закона БиХ, те додао да су се коалициони партнери из опозиције усагласали око неколико питања.

– Тај договор бих подијелио у два сета, један је дио који се тиче техничких измјена гдје бисмо обезбиједили да буде гласање на бирачким мјестима без злоупотреба, као што данас свједочимо да их нажалост има, те дио који се односи на питање власништва мандата – рекао је Вуковић у емисији „Нови дан“.

Вуковић каже да се питање враћања мандата односи на то да, када посланик пређе из једне у другу партију, да његов мандат буде враћен странци испред које је био кандидован на изборима.

– Мислим да је то једна важна тема, с обзиром да смо свједоци да се купују посланици, посебно у Републици Српској, али и у читавој БиХ. Најбоље би било да се то спријечи тако што ће се мандат вратити политичкој партији – додаје Вуковић.

Каже да су на јучерашњем састанку разговарали и о измјенама у вези са постотком цензуса, који би се требао повећати или диференцирати за различите нивое власти, од нивоа БиХ до локалног нивоа.

– Сигуран сам да ћемо у наредном периоду кроз ову интересну радну групу, коју ће предводити наш предсједник ПДП Бранислав Бореновић, усагласити конкретне приједлоге и постићи договор – истакао је Вуковић.

Додаје да је то јако тешка тема око које се ломе интереси три конститутивна народа у БиХ и да је јако тежак период пред њима, као и неизвјесна судбина.

Читав прилог из емисије „Нови дан“ на телевизији „N1 БиХ“ можете погледати на линку овдје.