Због неодговорних власти у Републици Српској мјесецима се чекало на почетак имунизације, иако је пандемија корона вируса узимала животе, а сада се, нажалост, касни и у ревакцинацији. Рекао је ово замјеник предсједника ПДП Ненад Вуковић.

– Жалостан је позив из Института за јавно здравство Републике Српске да грађани, који су примили прву дозу вакцине Спутњик В, буду стрпљиви, јер надлежни ни не знају када ће бити испоручена друга компонента – рекао је Вуковић.

Вуковић каже да умјесто да преузму одговорност, не само за ове, већ и бројне друге пропусте, из Владе и Министарства здравља Републике Српске покушавају да нађу оправдања за неуспјех.

Грађани ће запамтити ову пандемију по спасоносним одласцима на имунизацију у Србију, и по тоталној неспособности и непоузданим домаћим властима у Републици Српској. Вакцинацију првом дозом, власт је покушала представити као масовну имунизацију становништва, а да нису обезбиједили довољно доза за ревакцинацију истих, што је заиста риједак примјер неозбиљности и поигравања са озбиљним стварима. Ипак, до масовне вакцинације у Српској ни до данас није дошло, а уколико се настави овим пужевим темпом, питање је да ли ће на јесен бити потпуно имунизовано 100.000 грађана са обје вакцине – рекао је Вуковић.

Он је нагласио да је до данас вакцинисано и ревакцинисано мање од 40.000 становника, што Републику Српску сврстава на дно скале када је у питању тај начин стицања имунитета, због чега неко мора да одговара.

– У сваком нормалном друштву требало би да пљуште оставке а ми нажалост гледамо ‘поносне’ функционере који представљају ситуацију добром- истиче Вуковић.

Он каже да они који у власти Српске олако шватају своје дужности и обавезе у доба пандемије, морају да оду, јер су посљедице ове заразе велике, грађани желе да се вакцинишу, али се неко безобзирно игра њиховим животима и чекају да вирус сам од себе ослаби. Када су пандемија и вакцинисање у питању, становништво посебно вријеђају злоупотребе, односно неразјашњена прича у вези покретне болнице и разне набавке које су у претходном периоду биле класичан ‘лов у мутном’.

– Власт сада тјеши грађане да друга доза вакцине може да буде дата и 90 дана након прве, што би требало да буде спас за оне који су подбацили у кризној ситуацији, јер нису заштитили здравље људи како би требало, па и њихове животе. Важно је да се и даље врши притисак на неодговорну власт по овом питању јер вирус очигледно није побјеђен, те је битно да се одговорни ‘разбуде’ и озбиљније прихвате посла– закључује Вуковић.