Пожар на Равној планини и даље је под контролом и нема опасности да ће се ширити, а све хитне службе које су учествовале у гашењу непрестано дежурају у близини пожаришта, рекао је за Срну руководилац Службе цивилне заштите општине Пале Драган Елек.

Он је истакао да би киша која је најављена за данас могла у потпуности угасити пожар, те да је олакшавајућа околност то што вјетар дува смањеним интензитетом.

Најважније је да цистерне могу да прођу путем који смо направили и да довезу воду до мјеста гдје се ватра налази. Главни дио кризе је прошао, али морамо бити опрезни и трудити се да у потпуности угасимо ватрену стихију – нагласио је Елек.

Према његовим ријечима, локација коју је захватио пожар веома је неприступачна и географски веома погодна за ширење пожара, који је, да се није на вријеме реаговало, имао тенденцију да направи огромне посљедице.

Елек поручује да је благовременом реакцијом избјегнуто да се пожар прошири на Ски–центар „Равна планина“, као и на туристички комплекс на Јахорини.

Постојала је и могућност да се загади извор Паљанске Миљацке, што би било равно еколошкој катастрофи. Локација се налази у сунчаној страни, има много вјетра, а немогуће је било приступити цистернама и камионима – истакао је Елек и додао да узрок пожара за сада није познат.

Он каже да надлежни полицијски ограни долазе на лице мјеста свакодневно и предузимају све мјере с циљем утврђивања узрока ватрене стихије.

Руководилац Службе цивилне заштите општине Пале рекао је да су велику помоћ имали и у локалном становништву, а јављали су се и остали становници Пала, чиме су показали солидарност и друштвену одговорност.

Пожар на Равној планини је у суботу, 14. августа, захватио дио шуме, а по позиву шумара одмах су реаговале хитне службе и све вријеме су на лицу мјеста.

У гашењу учествују радници Шумског газдинства „Јахорина“ са Пала, припадници Територијалне ватрогасно-спасилачке јединице Источно Сарајево, као и припадници Службе цивилне заштите општине Пале.