Спорт и физичка активност имају важну улогу у свим подручјима људског живота. То добро зна и кроз свој примјер показује Сокочанин, са адресом у Бањој Луци, Душко Марић, дипломирани тренер у спорту. Овај велики спортски ентузијаста је 2. октобра показао да бициклизам као рекреација нема ограничења, прешавши завидну бициклистичку дионицу дугу 235 километара.

Већ дуже вријеме наступам на бреветима, бициклистичким вожњама преко 200 км, и одавно сам имао жељу да се упутим према Сокоцу. Вожња од Бање Луке до Сокоца, дуга 235 км, трајала je око 12 и по сати са паузама за одмор и окрепу, и морам признати да је било напорно, нарочито преко Романије. За бициклизам је битна физичка снага, али сматрам да је ментални склоп пресудан у овом спорту, јер је потребно изаћи из зоне комфора, тестирати и помијерити границе. Вожња бициклом постаје све популарнија активност у рекреативном тренингу а веома је добар начин да одржавамо тијело и дух здравим и у форми.

Душко је у спорту 24 сата. Каже да води такав стил живота и увијек нађе времена за нове спортске активности.

– Пуно радно вријеме радим у теретани у Бањој Луци, већ пет година радим као кондициони тренер у УОК „Banja Luka Volley“ који се такмичи у Премијер лиги БиХ и постиже јако добре резултате, али сваки дан нађем времена и за своје тренинге. Учествујем у trail тркама, брдском трчању које је постало изузетно популарно у посљедње вријеме, трчим полумаратоне, бавим се бициклизмом. У суштини, то је нешто што волим, што ме испуњава, сав сам у спорту и уживам у томе. Колико год другима све то изгледало превише напорно или физички захтјевно, спорт је мој извор мотивације и енергије.

– Хипокинезија, болест недостатка кретања је најучесталије обољење данас. Можемо је примијетити код свих узрасних категорија, а посебно код млађих. Једноставно данас је стил живота такав да нам је све олакшано, људи много времена проводе у сједећем положају и то доноси здравствене проблеме и деформитете. Дјеца су у критичној категорији јер вријеме проводе уз мобилне телефоне, таблете и рачунаре. Зато се јако рано јављају деформитети кичме, а заступљена је и претилост дјеце са тенденцијама за озбиљније здравствене проблеме, па родитељи треба да утичу на дјецу и да их мотивишу, мада сви треба да поведемо рачуна о томе. Радује ме да је општа свијест о физичкој активности у посљедње вријеме почела да јача, па се људи почињу бавити рекреативним спортским активностима.

Физичка активност је данас изузетно важна и за дјецу па родитељи од најранијих узраста дјецу укључују у спортове. Душко сматра да је при одабиру спорта изузетно важно уважити жеље дјетета.

– Сматрам да дјеца до десете године треба да се баве базичним спортовима попут атлетике, пливања и гимнастике јер су то спортови који развијају све моторичке способности али доприносе и психичком развоју. Треба, наравно, пратити жеље дјетета и усмјеравати га уз консултације са тренерима и одговорним лицима у изабраном спорту. Треба имати разумијевања и уколико дијете не жели да се бави спортом, јер неке особе имају афинитете и таленте за неке друге ствари, а уколико им је потребна физичка активност, она се може надокнадити кроз шетње, вожњу бицикла и слично.

Душко је прије десет година отишао у Бању Луку на студије, тамо се запослио и оженио, али Соколац и даље носи у срцу и радо му се враћа. И не враћа му се сам. Ове године је у своје родно мјесто довео и одбојкашки клуб на припреме и каже да му је јако пријало што им се свидио Соколац, а нарочито што су се колеге из клуба одушевиле људима, његовим суграђанима.

У популаризацији спорта и рекреативне физичке активности велики значај имају спортски ентузијасти који презентују оно што раде и на тај начин мотивишу људе око себе, нарочито омладину, да се покрене и укључи у неку врсту активности. Зато морамо дати више простора и значаја за спортске ентузијасте, попут Душка, који несебично служе друштву, како би се кроз спорт градили млади људи који ће постати понос данашњег друштва.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име