Срби у Републици Српској треба да знају да је Србија уз њих и да ни под којим условима и притисцима неће разматрати увођење санкција српском народу и његовим легитимним представницима, изјавила је премијерка Србије Ана Брнабић.

Поштујући БиХ, Србија мора да има посебне везе са Српском, јер је то наш народ тамо – рекла је Брнабићева, која је оцијенила да је у БиХ тешка, комплексна и компликована ситуација, као и да су велики изазови пред Републиком Српском.

Она је навела да данас иде у Бањалуку, гдје ће присуствовати обиљежавању Дана Републике Српске, наводећи да је сутрашњи дан, 9. јануар, 30 година од оснивања Српске, велики и важан јубилеј, те да ће дио Владе Србије бити сутра у Бањалуци.

– Увијек се радујем када идем у Републику Српску, када идем у Бањалуку. Увијек ми је прелијепо тамо и увијек ми је посебно када идем баш на Дан Републике Српске. Стварно волим да 9. јануар проведем тамо. Овај пут ћу ићи данас, 8. јануара, зато што је тада свечана академија – додала је Брнабићева.

Напоменула је да Србија никада, ни под којим условима и ни под каквим притисцима неће разматрати увођење санкција српском народу и његовим легитимним представницима у Српској, као што је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Вјерује, каже, да ће односи Србије према Републици Српској бити једна од тема предстојећих избора у Србији, 3. априла, зато што и на политичкој сцени у Србији постоје у потпуности супротна гледишта на то питање.

– Имамо политичке снаге које представља /опозиционар/ Мариника Тепић које говоре да је Република Српска геноцидна творевина, да је у Сребреници почињен геноцид, да је тај геноцид почињен у наше име и да ми то треба да прихватимо и признамо и да Скупштина Србије треба да усвоји резолуцију о геноциду – навела је Брнабићева за ТВ Пинк.

Брнабићева је нагласила да за садашњу власт у Србији Република Српска није геноцидна творевина и да је Српска настала као јасан израз Срба да буду безбједни, да сачувају себе, своју дјецу, своје породице.

Подсјетила ке да је Србија потписник и један од гараната Дејтонског споразума, као и да поштује БиХ, али и интегритет Републике Српске са којом има специјалне и паралелне везе.

Она је подсјетила је да је Република Српска настала 1992. године, прије рата у БиХ као јасан израз Срба у БиХ да буду безбједни и живе у миру и стабилности, и као њихов страх да се не понови геноцид који је извршен над српским народом током Другог свјетског рата.