Српска православна црква и њени вјерници данас се сјећају Преподобне Ксеније Петроградске, светитељке која је основала један од првих женских манастира на свијету, пркосила тадашњим нормама понашања и до краја живота се посветила молитви и љубави према Исусу.

Преподобна Ксенија Римљанка рођена је у Риму као јединица знаменитог сенатора. Иако је од малена била привучена љубављу према Христу и жељела да се замонаши. Међутим, њени родитељи су захтијевали да се, као и све остале дјевојке тог времена, и она када дође вријеме, уда.

Како би то избјегла, Ксенија је заједно са своје две робиње побјегла од куће. Настанила се на острву Коа гдје је, заједно са робињама, основала дјевичанску породицу и потпуно се посветила молитви и љубави према Исусу.

Тако је провела цијели живот, а списи говоре да је, иако племићког поријекла, увијек била одевена бедније од било које друге монахиње и да ја на хјлеб који једе често посипала пепео из кадионице. Предање каже да је умрла око 450. године када се над манастиром појавио „вијенац од звезда са крстом у средини, сјајнијим од сунца“.

Вјерници и данас обилазе гроб Преподобне Ксеније Римљанке јер се вјерује да њене мошти доносе исцјељење сваке болести, као и срећу онима који их дотакну. Српска православна црква слави је 24. јануара по црквеном, а 6. фебруара по грегоријанском календару.

У теби се, мати, сигурно спасе боголикост, јер си примивши Крст, слиједила Господа Христа. Дјелима си учила презирати тијело, желећи више за душу ствари бесмртне, зато и са Анђелима, Света Ксенијо, радује се дух твој.

Како је ријеч о великој светитељки која се цијелог живота борила за право жена да саме одлучују шта ће радити са својим животом, Ксенија се и данас сматра заштитницом љепшег пола. Зато би даме данас требало да се суздрже од било каквог рада, нарочито оног везаног за кућу.

Вјерује се такође да је ова светица веома благонаклона када су у питању жеље и планови везане за посао – зато, ако имате дилеме, недоумице, ако вас нешто мучи у вези са послом, ако вам је потребна вјера и нада да ћете нешто успјети, било шта – само се помолите овој светици.