Олимпијски центар „Јахорина“ намјерава да реновира и адаптира туристичке објекте на подручју општине Пале, чиме би ова локална заједница достигла свој пуни потенцијал, те унаприједила животни стандард својих становника.

Ријеч је о четири објекта угоститељске репутације, и то хотелима „Турист“, „Панорама“, „Коран“, те некадашњи Дом извиђача „Будућност“, односно Студентски дом на Каловитим брдима, који већ дужи низ године пропадају, без заинтересованости потенцијалних инвеститора за њихово поновно стављање у функцију, саопштено је ИЗ Олимпијског центра „Јахорина“.

У саопштењу се наводи да је Олимпијски центар „Јахорина“ покренуо иницијативу за преношење власништва над четири девастирана објекта са Владе Републике Српске и општине Пале на овај центар.

„Покренули смо иницијативу с циљем покретања свих неопходних процедура и активности уз помоћ који би се наведени објекти адаптирали и ставили на располагање туристичкој понуди општине Пале и свим њеним становницима“, наводи се у саопштењу.

Директор Олимпијског центра „Јахорина“ Дејан Љевнаић рекао је да би се, ослањањем на успјех који је Јахорина постигла у претходних пет година и предузимањем иницијативе као што је ова, ставили у функцију објекте који би значајно допринијели туристичкој понуди општине Пале, али и преосталих општина Сарајевско-романијске регије.

Он је нагласио да нови смјештајни капацитети значе нова радна мјеста, нове могућности економског и привредног развоја, боравак великог броја туриста на подручју општине Пале, а што би значило да ова локална заједница постане средиште свих збивања и цјелокупне туристичке понуде.

„Стављањем у функцију наведених објеката омогућило би се не само кориштење нових смјештајних капацитета са акцентом на попуњене капацитете на Јахорини, већ и промоцију и одржавање других садржаја, једнако значајних за туризам ове општине и регије којој припада, као што су конгреси, семинари, презентације, конференције и слични догађаји“, истакао је Љевнаић.

Према његовим ријечима, идеја која се у овом контексту значајно издиже изнад осталих јесте и сарадња са породицом Ђоковић, уз чију би помоћ дјецу значајно вратили спорту, посебну у природу којом је општина Пале богато награђена.

„Имамо намјеру да заједно са породицом Ђоковић саградимо спортске терене у непосредној близини поменута четири објекта, на којима би се организовали бројни спортски кампови и такмичења. Оваква изградња омогућила би даље организовање бројних дјечијих и омладинских, образовних кампова, тренинга, културних и других рекреативних садржаја“, истакао је Љевнаић.

Скијалиште Олимпијског центра „Јахорина“ се из једне зимске сезоне у другу трансформише у истинско монденско скијалиште, које својим фасцинантним стазама, далеко најмодернијим инсталацијама вертикалног транспорта, непревазиђеним гостопримством и одличном понудом садржаја и зимских активности, привлачи све већи број посјетилаца.

У току зимске сезоне 2021/2022. било је 411.000 скијаша, а нескијаша чак 150.000.

У односу на зимску сезону 2016/2017, када је на Јахорини скијало 60.000 љубитеља овог зимског спорта, далеко је и већи број запослених не само у Олимпијском центру „Јахорина“, већ и у свим другим привредним субјектима на планини, било да је ријеч о угоститељским објектима, ренталима скијашке опреме, ски-школама, објектима за смјештај или чак самом Олимпијском центру.

У саопштењу Олимпијског центра „Јахорина“ наводи се да су тиме становници комплетне Сарајевско-романијске регије директно или индиректно зависни о пословању водеће туристичке дестинације у региону, а у највећој мјери Пале, које своју шансу виде у чињеници да се на планини неријетко тражи кревет више, конкурентнијој цијени смјештајних објеката, те близини самог скијалишта.