Сјеверна Македонија започиње претприступне преговоре са ЕУ међувладином конференцијом, која ће данас бити одржана у Бриселу.

Премијер Димитар Ковачевски најавио је да ће на македонском језику прочитати уводну ријеч, када његова држава званично отвори преговоре о чланству са ЕУ, наводи македонска телевизија Сител.

Како се прецизира, одмах након тога почиње скрининг који ће трајати годину и по, а по завршетку тог процеса планирана је наредна међувладина конференција којом ће бити завршена фаза отварања преговора о чланству, док је њено одржавање условљено измјенама у македонском Уставу.

Министри спољних послова Сјеверне Македоније и Бугарске Бујар Османи и Теодора Генчовска потписали су јуче у Софији билатерални Протокол након састанка мјешовите међувладине комисије.

– Бугарска је земља која најснажније подржава европске интеграције Републике Сјеверне Македоније и Албаније. Желимо им успјех на путу којим су дуго жељели. Надам се да ће заједничким снагама и уз нашу подршку стићи тамо гдје грађани Сјеверне Македоније највише желе, а то је чланство у ЕУ, рекла је бугарска министарка спољних послова Теодора Генчовска након потписивања билатералног протокола у Софији.

Министар спољних послова Сјеверне Македоније Бујар Османи је, с друге стране, том приликом истакао да је ово историјска прилика за његову земљу, да након 17 година статуса кандидата добије прилику да отпочне преговоре са ЕУ.

Бугарска је овим протоколом изјавила опредијељеност за пристанак на одржавање прве политичке међувладине политичке конференције Скопља са Бриселом, уз прецизирање да ће наредна међувладина конференција за завршетак почетне фазе преговора о чланству, бити одржана одмах након што Сјеверна Македонија укључи у свој Устав грађане који живе на територији државе и који су дио других народа, као што је бугарски народ, преноси Сител.

У документу се наводи да је Влада Сјеверне Македоније сагласна да се наредна међувладина конференција за завршетак фазе отварања преговора о чланству одржи након ступања на снагу ових уставних амандмана укључујући и уставни закон за њихову примјену.

Османи је на изјавио да што се тиче језика, „уз сву моралну и политичку одговорност, тврди да македонски језик остаје чист, без фуснота и додатака“.

Јучерашња изјава Генчовске о македонском језику, која је рекла да билатералним односима Бугарска не признаје службени језик Сјеверне Македоније, била је у правцу тога да Софија не може да намеће свој став Европској унији, нагласио је македонски министар, преноси Сител.

За другу тачку Протокола, који се односи на тему Комисије за историјска питања између двије земље, Османи је истакао да се користе ријечи “охрабрити“ или “подстицати“ како би се јасно ставило до знања да је њен рад потпуно аутономан и да ће самостално доносити одлуке без политичког утицаја и по принципу реципроцитета.

Он је навео и да спекулације да Комисија има рокове за отварање и затварање поглавља нису тачне.

Осмни је рекао да се Комисија охрабрује да питања средњег вијека заврши за годину дана, и да нема других временских ограничења, а такође постоје охрабривања да заврши свој рад до уласка земље у ЕУ.

Послије конференције министра Османија, реаговао је предсједник опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицковски, који је изјавио да Бугарска током преговарачког процеса не затвара питање македонског језика, наводи Сител.

Мицкоски је још најавио да ће Извршном одбору странке предложити покретање иницијативе за прикупљање 150.000 потписа и референдумско изјашњавање грађана да ли су за или против протокола који је потписала влада.