Сирене за ваздушни напад огласиле су се на јужнокорејском острву Улеунг након што је најмање 10 сјевернокорејских балистичка ракета пало на мање од 60 километара од обале Јужне Кореје, саопштили су званичници те земље.

Пројектили су пали изван територијалних вода Јужне Кореје, али јужно од демаркационе линије, спорне међукорејске поморске границе, преноси Ројтерс.

– Јужнокорејски ратни авиони испалили су три ракете ваздух-земља у море сјеверно преко демаркационе линије као одговор на провокацију – саопштило је Министарство одбране Јужне Кореје.

Сирене за ваздушни напад огласиле су се на јужнокорејском острву Улеунг и тамошњи становници су евакуисани у подземна склоништа.

Лансирања су услиједила само неколико сати након што је Пјонгјанг затражио од САД и Јужне Кореје да зауставе војне вјежбе великих размјера.

САД и Јужна Кореја започеле су у понедјељак једну од највећих заједничких војних ваздухопловних вјежби, са стотинама борбених авиона који ће изводити лажне нападе 24 сата дневно већи дио недјеље.

Операција под називом „Вигилант Сторм“ трајаће до петка и укључиће око 240 ратних авиона који ће извршити око 1.600 прелета, навеле су америчке ваздухопловне снаге у прошлонедељном саопштењу, пренео је Ројтерс.

Министарство спољних послова Северне Кореје оптужило је САД да заједно са Јужном Корејом, под плаштом војних вјежби, заправо вјежба за потенцијалну инвазију на Пјонгјанг и запријетило „новим моћним контрамјерама“.