Јавна здравствена установа Специјална болница за психијатрију Соколац у наредне четири године реализоваће пројекат у вриједности од око осам милиона КМ, који поред реконструкције и адаптације обухвата и комплетну опрему болнице. Поред обнове постојећих, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић је најавио и доградњу нових објеката. Према ријечима вршиоца дужности директора ове здравствене установе Драгана Булајића, пројекат се реализује у сарадњи са Развојном банком Савјета Европе заједно са УНДП-ом, који је задужен за техничку документацију и припрему пројекта, те Министарством здравља и социјалне заштите РС. По завршетку пројекта биће проширен лежајни капацитет и створени бољи услови за смјештај и лијечење пацијената.

На функцију в. д. директора Установе дошли сте почетком априла текуће 2022. године. Какво сте финансијско стање затекли? С обзиром на тадашња дуговања шта сте успјели да урадите, јер сте биланс на рачуну довели до позитивног пословања?

Булајић: Био сам суочен са огромним наслијеђеним дуговима. Највећи је кредит од 2.500.000 КМ, који је сада дошао на наплату са мјесечном ратом од 26.000 КМ. Затекао сам и бројне неплаћене рачуне. Дуг за воду је износио 46.000 КМ, за лож уље 81.000 КМ, за струју 22.000 КМ. Сви побројани дугови су у великој мјери отежавали пословање, јер транша коју добијамо од Фонда здравственог осигурања РС и која је једини извор финансирања ове установе није довољна за све трошкове. Мјесечна транша до сада је износила 316.000 КМ, али будући да је дошло до повећања плата од 10% тај износ је повећан на око 340.000 КМ. Међутим, због поновног повећања плата износ мјесечне транше је повећан на 384.000 КМ. Имајући у виду да мјесечна транша коју уплаћује Фонд здравственог осигурања РС покрива плате запослених, рате кредита, превоз радника те да за храну и сервисирање болнице не остаје много, морао сам наћи нове изворе финансирања како бисмо пребродили затечену кризу. Тада сам одлучио да се као установа обратимо бројним пријатељима и фирмама за помоћ. У писму смо наводили кратке информације о установи, износили њене актуелне проблеме и тражили помоћ како финансијски тако и у храни, пићу, средствима за хигијену и лијековима. С обзиром на то да посједујемо пластеничку производњу, да дио хране за потребе болнице производимо сами, схватили смо да би било корисно да проширимо капацитете те смо се обратили за помоћ и за набавку нових пластеника. Захваљујући разумијевању Владе РС, Министарству здравља и социјалне заштите и Фонду здравственог осигурања као и многобројним компанијама, успјели смо да прикупимо неопходна средства како бисмо измирили заостале обавезе и захваљући томе, болница је наставила неометано да функционише. Као резултат свих наведених напора мог тима и мене, приликом обрачуна шестомјесечног резултата показало се да смо остварили позитиван финансијски резултат. Тај тренд позитивног пословања се наставио и након девет мјесеци па позитиван финансијски резултат очекујемо и на крају пословне године – истакао је Булајић.

Влада Републике Српске Специјалној болници за психијатрију одобрила је значајна новчана средства и даје пуну подршку овом здравственом сектору.

Булајић: Влада Републике Српске одобрила нам је 94.000,00 КМ са ПДВ-ом за реконструкцију мушког акутног одјељења. Ради се о пројекту који подразумијева реконструкцију постојеће зграде. Адаптацијом је обухваћена комплетна реконструкција одјељења, од реновирања подних облога до молерских и керамичких радова као и електроинсталације. Пројекат реконструкције ће задовољити све потребе пацијената, као и запослених радника, који ће добити квалитетније услове рада. Поменуо бих и донацију од Премијера Владе РС у износу од 80.000 КМ као и једнократну помоћ у износу од 30.000 КМ од Министра финансија госпође Зоре Видовић, што за нас представља велики облик помоћи и вид опстанка – додао је он.

Економска криза у свјетским размјерама, која је узроковала дужничке проблеме, свима је покуцала на врата, тако да свака донација представља значајну помоћ како пацијентима тако и самој Установи?

Булајић: Све врсте и сваки вид донације нам је добродошао. Значајне донације биле су од стране градоначелника Источног Сарајева, од општина Пале, Калиновик, Гацко, Власеница и општине Источно Сарајево. Микрофин нам је донирао одређен износ за храну као и фирма „Pоwеr“. Словачка агенција за међународну сарадњу и Амбасада Републике Словачке обезбиједиле су новчана средства за набавку савременог ЕКГ апарата, који је од изузетног значаја за лијечење наших пацијената. Компанија М:тел донирала нам је новчана средства у износу од 1.000,00 КМ и захваљујући томе исплатили смо симболичне накнаде нашим пацијентима који у склопу радно-окупационе терапије учествују у производњи поврћа и одржавању врта. Било је изузетно значајних донација и захвални смо свима који су на било који начин помогли нашој установи.

Стручне едукације запослених представљају важан сегмент унапређења како примарног, секундарног тако и терцираног ниова здравствене заштите. Да ли је акценат болнице, поред пружања његе, и едукација радника?

Булајић: Едукација и стручно усавршавање кадра као и њихово учешће на стручним скуповима те теоријско-практични рад су континуирани, интензивни и запажени. ЈЗУ Специјална болница за психијатрију служи као научна база за студенте Медицинског факултета у Фочи и Универзитета у Источном Сарајеву ОЈ Филозофског факултета Пале и као таква омогућава праксу и развој будућег кадра из области медицине, психологије, социологије са социјалним радом. Установа ради на томе да у наредном периоду врши интерне едукације средњег медицинског кадра. Једна од значајних едукација којој ће присуствовати медицински кадар је Радионица „Унапређење квалитета пружања услуга у менталном здрављу“ у Републици Српској, а исту организује Министарство здравља и социјалне заштите РС у сарадњи са Владом Швајцарске у провођењу Пројекта менталног здравља у Босни и Херцеговини. Поменути скуп одржаће се 2. и 3. новембра у Бањој Луци. Такође, љекари Установе ће присуствовати Петом конгресу психијатара Босне и Херцеговине, са међународним учешћем на тему „ Психијатрија у свијету промјена“ , који ће бити одржан од 4. до 6. новембра у Мостару- закључио је Булајић.

ЈЗУ Специјална болница за психијатрију Соколац, која је са радом почела 1958. године, тренутно збрињава 139 пацијената, а 23. децембра обиљежава 64. годишњицу постојања.