Председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је после божићног пријема СНВ у Загребу којем су присуствовали представници хрватске и српске владе да се мора бити трезвен и градити узајамно поверење око питања која нису лака, која се не дају лако решити.

„Морамо бити отворени једни с другима и разговарати поштено. Тако ћемо нешто направити“, рекао је Пуповац новинарима после пријема.

Коментаришући то што је премијер Хрватске Андреј Пленковић пронашао новчић у традиционалној божићној чесници, Пуповац је рекао да је Пленковић то заслужио.

„Он је сасвим сигурно међу најзаслужнијима у генерацији која је допринела томе да Хрватска досегне овако дубоку и потпуну интеграцију у ЕУ. Некако је природно с обзиром на политику коју води да тај новчић од 50 центи с ликом великога Николе Тесле припадне њему“, рекао је Пуповац.

На Божићном пријему СНВ из Србије су били министар спољних послова Ивица Дачић, министар за људска и мањинска права Томислав Жигманов и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, као и патријарх Српске православне цркве Порфирије.

Поред Пленковића на пријему су били потпредседница хрватске владе и функционерка Самосталне демократске српске странке Ања Шимпрага,, министар спољних послова Гордан Грлић Радман, министар правосуђа и управе Иван Маленица.

На Божићном пријему није био председник Хрватске Зоран Милановић. Пуповац је претходног дана казао да Српско народно веће овај пут није позвало Милановића јер су га претходних година „звали више пута“ и „мало се уморили од позивања“.