Кинески предсједник Си Ђинпинг изјавио је да приједлог Пекинга како да се постигне мировно рјешење за Украјину одражава глобалне ставове и истакао да долажење до прихватљивих рјешења није лако.

– Сложени проблеми немају једноставна рјешења – навео је Си у чланку објављеном у Руској газети, уочи данашње посјете Москви.

Си је подсјетио да је Русија била прва земља коју је посјетио након што је изабран за предсједника Кине прије десет година, као и да је у протеклој децениији Русију посјетио осам пута и да је сваки пут, како је навео, „долазио са великим очекивањима и враћао се са плодним резултатима“.

Си је навео да ће његова посјета Русији бити „путовање пријатељства, сарадње и мира“, и додао да се радује заједничком раду са руским предсједником Владимиром Путином на заједничком усвајању нове визије.

– Важно је да повећамо међусобно повјерење и изнесемо потенцијал билатералне сарадње како би се односи Кине и Русије одржали на високом нивоу – навео је Си.

Кина је крајем прошлог мјесеца објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о сукобу у Украјини и позива на прекид непријатељстава и почетак мировних преговора, подсјећа Ројтерс.

Према том документу, насловљеном „Став Кине о политичком рјешавању украјинске кризе“ наводи се сљедећих 12 тачака: поштовање суверенитета свих земаља, напуштање хладноратовског менталитета, прекид непријатељстава, наставак мировних преговора, рјешавање хуманитарне кризе, заштита цивила и ратних заробљеника, очување безбједности нуклеарних електрана, смањење стратешких ризика, олакшавање извоза житарица, заустављање једностраних санкција, одржавање индустријских и ланаца снабдијевања стабилним, као и промовисање постконфликтне обнове.