Одговор генералног секретара УН Антонија Гутереша на апелацију члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Жељке Цвијановић јасно и недвосмислено потврђује да резолуција Савјета безбједности УН о одобравању кандидатуре Кристијана Шмита за функцију високог представника није постојала јер да јесте онда би генерални секретар УН прецизно навео њен број и датум, речено је Срни у Амбасади Руске Федерације у БиХ.

„Одлука `западњака` да приликом одобравања Шмита игноришу Савјет безбједности УН само потврђује да Запад досљедно уништава систем међународног права. БиХ јесте и у овом случају западна лабораторија за деструкцију међународног права“, оцјена је руске Амбасаде.

Из овог дипломатског представништва подсјетили су да се њемачки држављанин Шмит нелегално налази на функцији високог представника у БиХ, јер га двије сталне чланице Савјета безбједности УН не признају у овом својству, тако да мјесто високог представника остаје непопуњено.

Из руске Амбасаде су навели аргуменате за „правнике“: Управни одбор Савјета за имплементацију Мировног споразума /ПИК/ именује /десигнатес/ високог представника, Савјет безбједности УН одобрава ову кандидатуру /агреес/, и та процедура се примјењује за сваког високог представника.

„Што се тиче свих бивших високих представника, осим Кристијана Шварц-Шилинга, Савјет безбједности УН је усаглашавао именовање релевантном резолуцијом. Усаглашавање Шварц-Шилинга је било обезбијеђено посредством размјене писама између предсједавајућег Савјета безбједности и генералног секретара УН. Другим ријечима, било је одобрење Савјета безбједности УН“, навели су из руске Амбасаде.

Из Амбасаде Русије су истакли да је управо `западњаци` увијек инсистирали на усвајању резолуције Савјета безбједности УН како би сваки високи представник, према њиховом мишљењу, имао основа за коришћење „бонских овлашћења“.

Што се тиче Шмита, додали су, кршење процедура у току његовог именовања је почело већ у оквиру Управног одбора Савјета за спровођење мировног споразума.

„Западњаци су издајнички – супротно јасном и принципијелном ставу Русије – прекршили принцип консензуса у процесу избора кандидата и своју одлуку наметнули `аритметичком већином`, под параваном `апстрактног тумачења` Дејтона, дакле посредством методе која се безочно користи у свим случајевима када је `западњацима` потребно да пронађу правни оквир за свој став“, кажу у руској Амбасади.

Запад, указали су, дјелују према својим омиљеним „правилима на којима свијет почива“.

„Русија је понудила опције за излаз из настале ситуације, укључујући за самог Шмита. Конкретно, посредством усвајања нацрта резолуције Савјета безбједности УН, који су предложили Москва и Пекинг. Међутим, `западњаци` су то одбили, намјерно претварајући ситуацију у правно безакоње“, подсјећају у овој амбасади.

Стога, поновили су, Шмит је нелегитимни високи представник – мјесто високог представника у БиХ је непопуњено.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић раније је тражила да се институцијама БиХ и њој достави одлука о именовању Шмита за високог представника у БиХ и тако разријеши дилема у погледу његове функције и улоге у БиХ, на шта је Гутерес, како су објавили федерални медији, одговорио да „УН нису потписник Дејтонског споразума нити су УН члан ПИК-а, који је релевантан за именовање високог међународног представника у БиХ“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име