Паника због корона вируса је преплавила свијет, а све чешће могу да се чују и теорије завјере које се шире свакодневно. Тако су се и на друштвеним мрежама у Србији прошириле поруке у којима се сугерише да се у нашој земљи појавио корона вирус као и да има преминулих.

Поводом цијеле ситуације око корона вируса имала је потребу да се огласи на свом Фејсбук профилу и проф. др Даница Грујичић вршилац дужности директора Института за онкологију и радиологију Србије, преноси Блиц.

– Као доктор имам потребу да се огласим поводом велике панике у јавности која је настала због појаве корона вируса. На почетку да разјаснимо једну ствар, у Србији се није појавио корона вирус и нема ниједне обољеле особе на данашњи дан. Све приче које чујете да се крију подаци да је стотину заражено су болесне лажи. Да ли неко стварно мисли да на инфективној клиници у КЦС лежи 100 заражених, а ми који се налазимо 100 метара од те клинике то не знамо. Ја не знам ко има коју намјеру са пуштањем тих информација, али оне су монструозне, у Србији такве информације не могу да се сакрију – започела је своју јучерашњу објаву проф. др Даница Грујичић.

Затим је наставила: “Корона вирус се појавио у Кини и тамо је епицентар зараразе, тренутно је заражено нешто преко 83.000, смртност овог вируса је око 3 одсто. Дакле, велики проценат излијечености има. Вирус се појавио у провинцији Хубеи која има 56 милиона становника, граду Вухану са 11.000 милиона и та провинција је изолована. Задивљена сам начином на који су Кинези приступили борби против овог вируса. Изузетан подвиг њихове државе и доктора, прво изоловати област од 56 милиона људи мислим да тренутно ниједна земља не би била у могућности да то уради, изградити болнице за 10 дана па то је чудо. Заиста најискреније дивљење тим људима тамо колико су озбиљно приступили овом проблему”.

Она је у наставку објаснила и да корона вирус није опасан колико људи мисле.

– Дакле тренутно није ништа опаснији од обичног вируса сезонског грипа, чак је блажи и мању стопу смртности има. Оно што је проблем са овим вирусом је тај што је јако вирулентан, ондносно лако се преноси, и зато су јако опасни простори са централним климама, авиони, аутобуси, клубови, концерти и слично. Дакле, у току сезонског грипа поготово ове сезоне када је била поремећена клима, далеко је већи број обољелих и број смртности. Велики проценат је изљечивости и ако се буде појавио у Србији немојте да имате панику, само поштујте правила и неће се ништа десити. Период инкубације је око двије недјеље и обољели пролази без посљедица ако се свега придржава како треба. Немојте себи да ускраћујете квалитет живота и да се ограничавате због измишљене панике, само се дисциплинујте ако дође вирус код нас и наставите да живите као и до сада – истакла је она.

Ко је најугроженији

Даље је, у својој објави нагласила да вируса нема у Србији и објаснила ко је најугроженији и који је најбољи начин заштите.

– Најугроженији људи су они који већ болују од других болести и којима вирус може само да погорша стање и који су осјетљивији због слабијег имунитета. То су људи који су већ болесни од неке хроничне срчане, плућне или бубрежне болести, као и старији људи који немају толико јак имун систем и који су осетљивији и слабијег организма. Оно што је доказано то је да су дјеца од свих групација најотпорнији на корона вируис. Обзиром да га још увијек нема у Србији нема разлога за неке посебне мјере али ако се појави, понашајте се исто као и када је сезона обичног грипа. Јачајте имуни систем, избегавајте мјеста на којима је много људи, носите маску ако идете међу велике групе људи и ако се маска овлажи мјењајте је јер нема више дејство заштите, одржавајте личну хигијену редовно купање, редовно перите руке, носите са собом раствор за дезинфекцију коже – закључила је она.