Директорка Института за онкологију и радиологију Србије (ИОРС) проф. др Даница Грујичић рекла је за РТС да је оптерећност лекара у њеној установи иста као у периоду пре ковида и да су само у почетку обустављени прегледи пацијената који су долазили у октобру.

Гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а, рекла да се са дијагностикованим пацијентима радило без застоја све време.

Искрено, ми смо само обуставили амбуланте прегледе и то само код пацијената који су долазили на контроле, који су некада лечени, а прате се из неког разлога. То је било само у марту и априлу, већ у мају су почели да долазе људи. То су пацијенти којима је свеједно када ће бити прегледани. Што се тиче пацијената који су дијагностиковани њих смо радили на време. Морали смо да испразнимо стационар за радиотерапију у једном тренутку, јер смо имали мали број позитивних пацијената” казала је она.

Додала је да верује да међу онима који се воде да су умрли од ковида, било много људи који су имали хроничне болести а можда је корона била само окидач.

“Можда је неко умро од срца, плућне емболије, а окидач била корона. Волела бих да се регистар за рак води као регистар за ковид. Моје искуство говори да се људи још увек више плаше рака него ковида”, рекла је проф. др Грујичић.

Истакла је да су колеге са Интитута уложиле огроман напор и да се на хирургију уопште не чека. Ни за радиотерапију се не чека више од три недеље.

Данас конзилијум, следеће недеље операција

“Све што је испод месец дана није чекање. На хирургију се уопште не чека. Данас конзилујм, следеће недеље операција. Нама сви апарати раде у три смене. Наши апарати за радиоетарпију се гасе после поноћи за радиотерапију”, каже проф. др Грујићић и додала да они раде пуним паром.

Подсетила је да се некада на чекало и по 3 месеца на зрачење.

“Добићемо две махнетне резонаце и један нови скенер. Увели смо две смене на скенеру јер Министарство здравља трази да се прегледа 40 пацијената дневно”, истакла је она.

Директорка Института за онкологију и радиологију је апеловала на пацијенте да долазе пет до десет минута пре заказаног прегледа да се не би стварале гужве.

“Сви су поштовали мере. Некад се направи гужва. Понедељком имамо 50 и нешто пријема на хемиотерапију.. Некада не поштују време када им је заказано. Не могу да дођу у 7 сати, ако имају заказано у 9. Морају бити сви дисциплиновани. Тријажа се ради и даље. ПЦР тест није неопходан, већ брзи тест. Молим пацијенте да имау брзи тест, јер они који немају брзи тест из дома здравља неће ући на онкологију”, нагласила је проф. др Грујичић.