Директорка Института за онкологију и радиологију Србије професорка Даница Грујичић каже да је веома добра ствар то што Србија има вакцине против корона вируса више произвођача, па да свако може да изабере коју хоће да прими.

Докторка Грујичић је истакла да се нада да су се поштовале мјере током новогодишњих празника.

– Била сам дежурна у Ургентном центру у ова посљедња три дана и био је хаос од четири поподне 31. децембра до два ујутру 1. јануара. Послије тога су се смирили. Били су углавном трауматизовани пацијенти – рекла је Грујичићева.

Ипак, истиче да је већина схватила важност поштовања мјера, пише Курир.

– Мислим да је људима доста више затварања и сматрају да ако издрже још пар мјесеци, ја сам дубоко убијеђена да ће од марта то дефинитивно бити боље још ако крене масовна имунизација то ће бити сјајно. Схватила је већина сада да је боље да се сачека још два мјесеца и да онда живимо нормално као што смо живјели, а свако од нас жели да се дружи, ми смо социјална бића – додаје докторка.

На питање да ли је епидемија почела да се смирује, докторка каже да мисли да јесте, а да поготову наду дају вакцине.

– Оно што желим да похвалим – Србија је омогућила набавку више врста вакцина. Управо због свих прича која вакцина ваља, онај ко вјерује у ту вакцину нека је прими. Мислим да је јако добра ствар да имамо вакцине више произвођача, па нека свако изабере коју хоће – навела је Грујичићева.

Сматра да није паметно да људи који су прележали корона вирус и имају антитијела сада примају вакцину.

– Ми који смо прележали и имамо ИГГ, ја спадам у њих, треба да сачекамо да онда када изгубимо та антитијела онда их добијемо у виду вакцине, а сада треба да добију оне критичне групе становништва– истиче докторка.

Нагласила је да је вакцинација најважнија како би се спријечило даље ширење вируса.

– Најљепше би било када бисмо добили партнерски однос са Русима да наш ‘Торлак’ производи и то је за мене апсолутно примарно – рекла је Грујичићева.

На питање коју би вакцину пре примила руску или ‘Торлакову’, Грујичићева каже увек радије ‘Торлакову’ јер је наша, али да је лиценца руска.

– Битно је да производе наши људи, да они стоје иза онога што су произвели, јер то даје сигурност народу да ако си ти произвео вакцину и дајеш мени да је вакцина безбједна – рекла је докторка.

Истиче да морамо опоравити ‘Торлак’, као и да је то једна од најважнијих ствари у наредним годинама.

– То је једнако важно као војска, полиција, можда чак и важније за здравље на наше дјеце – да знате да дајете сигурну вакцину. И не само ову вакцину, ‘Торлак’ треба да производи све. ‘Торлак’ то може, има капацитет и само му треба пружити шансу и уложити у њега – нагласила је Грујичићева.

Указала је да ћемо и поред вакцинације морати да носимо маске још неко вријеме, посебно у болницама и у ситуацијама када имате тешке болеснике сви се морају продржавати мјера хигијене.

– Оно што је добро показала ова епидемије је да морамо да се купамо, да перемо косу, да перемо руке често, да водимо рачуна о личној хигијени. Оно што би било добро да сваки грађанин ове државе има услове да то сваки дан спроводи –додала је докторка.

Истакла је важност изградње Онкологије 2, јер садашњи услови за лијечење онколошких пацијената, како каже, припадају раном 20. веку.

Истиче да се морају набавити најскупље и најновије машине.