На имању Славише Кнежевића на Сокоцу овога љета под отвореним небом сазријевале су лубенице веома доброг квалитета и тежине и од осам килограма, што је права ријеткост у овим планинским крајевима.

– Лубеницама на њиви, довољно зрелим и веома слатиким највише су се обрадвали малишани у мојој породици, а за мене су лубенице на Романији доказ да су климатске промјене посебно овог љета, на снази – рекао је Кнежевић.

Он је увјерен да је поред видљивих климатских промјена, до изражаја вјероватно дошла и струка у производњи сјемена са новим сортама, захваљујући којима лубеници одговара и нешто другачија клима од оне на којима су до сада успијевале.

Кнежевић је као виши стручни сарадник за пољопривреду у општини Соколац скоро 40 година пратио развој пољопривреде на овом подручју, али, каже, није ни сањао да ће у његовом врту у потпуности сазријевати лубенице.

Ове године, подсјетио је, на подручју општине Соколац, на већини воћњака издао је род јабуке, крушке и шљиве, али неуобичајени плодови нису.

Кнежевић каже да за сада нема сазнања да је на овом подручју успјела потпуно одрасти и сазрети лубеница, под отвореним небом, али тврди да већ неколико година Сокочани узгајају винову лозу и беру грожђе у мањим количинама, што је прије двије деценије било незамисливо.