Поред бројних благодети које нуди природно станиште Романије, бројних потенцијала за успјешно бављење пољопривредном производњом, ријетки су они који се одлуче на овај корак. „Фарма Романија“ је доказ да се уз напоран рад и то може постићи и да се од пољопривредног добра може развити озбиљан посао. Већ неколико година, захваљујући политици власничке структуре и општинског руководства, „Фарма“ успијева да прошири своју дјелатност.

Према ријечима руководиоца ПЈ „Фарма Романија“ Соколац, Николе Планинчића, сваке године настоје да нешто унаприједе. Уз уложени труд и помоћ надлежних, нада се да ће остварити зацртане планове за наредну годину.

– Уз помоћ руководства општине Соколац, одобрена нам је концесија на обрадиво земљиште за наредних петнаест година. Расположиво земљиште смо настојали да искористимо на најбољи могући начин. Да смо у томе успјели говори податак да већ двије године узгајамо кукуруз, житарице, траве и остале културе и да остварујемо задовољавајуће приносе. Наредне године, на прољеће, планирамо да отпочнемо узгој крава. На нашој фарми требале би се наћи 64 краве. Током зиме послови не престају, тако да смо већ почели са реновирањем и припремом постојећих објекта – истакао је Планинчић.

План је да у наредне четири године додатно прошире своје капацитете и да се на Фарми узгаја око двије стотине грла. Поред уређења просторија за узгој, реконструисаће се и зграда управе, чија ће намјена бити смјештај радника.

Прошле године посијане су дјетелинско-травне смјесе које су оствариле одличан принос. Површине засијане травама остаће и наредних година, до момента када ће их замијенити нове културе. Планинчић истиче да су и приноси кукуруза задовољавајући, те да је искористивост велика посебно у зимским данима. Истиче да су приноси, упркос лошим временским условима који су обиљежили ову годину, ипак добри.

– Поред свих тешкоћа са којима се сусрећемо у раду, напредак је видљив. Агро-техничку подршку нам пружа и Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди као и руководство општине, које подржава наш рад од самог почетка. Иако је потребно доста улагања и одрицања, од пољопривреде се може живјети. Неопходно је пратити модернизацију производње и технологије, како би што мање заостајали за земљама региона – казао је Планинчић.

Поред фарме надомак Сокоца, ТЦ „ЗОНА“ посједује и фарму која се налази на Хан Краму. Ту се узгаја око три стотине грла, по систему крава–теле. План је да се у наредном периоду посвете властитој производњи и узгоју јунади.

Рођена 3. јула 1988. године у Сарајеву. Основну и средњу школу завршила у Сокоцу. Године 2015. дипломирала на Филозофском факултету на Палама, одсјек Журналистика, те стекла звање дипломирани новинар. Од 2016. године запослена као новинар у "Инфо центру" Соколац.