Бањалучка компанија ТЦ Зона испуњава све зацртане циљеве на Фарми Романија коју је ова компанија купила 2014. године на лицитацији од Општине Соколац.

Већ 2016. године фарми је одобрена концесија на 628 хектара обрадивог земљишта за наредних 15 година, казао је за пословни портал Акта.ба директор ПЈ “Фарма Романија” Соколац, Никола Планинчић.

Каже како су од 2016. до 2018 обрађени сви хектари.

“Засијано је око 150 хектара дјетелинско-травних смјеса које ће бити експлоатисане наредних година Такођер, сијемо сваке године од 100-150 хектара кукурузне селаже, те око 150 хектара жита, хибридног јечма…Већ с прољећем планирамо почети узгој крава, те би се на фарми требало наћи 65 јуница које највјероватније стижу из Аустрије. Доласком јесени планирали смо набавити још 65 јуница, тако да би тада могли имати и прве количине млијека са наше фарме”, казао је Планинчић, појашњавајући како још нису нашли откупљивача, иако су у преговорима са двије велике бх. компаније, те ће откупна цијена млијека бити пресудна за коначан избор откупљивача.

Послови на фарми не стају, тврди он. Ради се на адаптацији штала за музна грла за 240 комада и управне зграде у којој ће бити смјештени радници.

Развојем фарме планирају се и нова радна мјеста, тако да би у наредном периоду број са 12, требао достићи 30 радника.

Оно на што су јако поносни, је и набавка трактора од 150 коња који ће увелико олакшати рад на фарми.

Ова компанија, осим Фарме Романија која се налази надомак Сокоца, посједује и фарму која се налази у Хан Краму, гдје се узгаја око три стотине грла, по систему крава -теле. Циљ је каже у наредном периоду посветити се властитој производњи и узгоју јунади.