885 – Умро је Методије Солунски, који је заједно са својим млађим братом Ћирилом био први словенски просветитељ и творац првог словенског писма глагољице.

1199 – Умро је енглески краљ Ричард I Плантагенет, витез „лављег срца“, један од вођа у Трећем крсташком рату и јунак средњовековних легенди.

1490 – Умро је мађарски краљ Матија I Корвин, реформатор мађарске државе. Током владавине од 1458. успешно је ратовао против Турака и Хабсбурговаца, заузевши 1486. и Беч у којем је и умро. У Пожуну (Братислава) 1465. основао је универзитет, а 1472. прву штампарију. Назван је Корвин због гаврана (латински – цорвус) на његовом штиту.

1528 – Умро је немачки сликар и графичар Албрехт Дирер познат по портретима велике уметничке и документарне вредности и изванредним гравирама у дрвету и бакру („Апокалипса“, „Велика мука“, „Богородичин живот“).

1652 – Представник Холандске источноиндијске компаније Јан ван Рибек основао је у Капуу прво насеље белих досељеника у Јужној Африци.

1667 – Дубровник је погодио катастрофалан земљотрес у којем је погинуло више хиљада грађана. Од земљотреса и пожара, који је харао двадесетак дана, град је био скоро потпуно уништен. Обнављање је трајало више од 50 година.

1690 – Аустријски цар Леополд упутио је балканским хришћанима проглас у којем их је позвао да и даље помажу његову војску у борбама против Турака, обећавајући им за узврат разне повластице.

1838 – Умро је српски новинар и публициста Димитрије Давидовић, аутор Сретењског устава и оснивач „Новина сербских“ у Бечу 1813. које су излазиле девет година. Од 1829. био је секретар кнеза Милоша Обреновића, а потом министар унутрашњих послова и просвете.

1909 – Амерички истраживач Роберт Пери освојио је Северни пол, прешавши са својом експедицијом на санкама 1.600 километара.

1917 – Објавом рата Немачкој САД су ушле у Први светски рат.

1941 – Немачке трупе напале су у Другом светском рату Грчку и Југославију. Напад на Југославију почео је бомбардовањем Београда који је готово разорен, а погинуло је око 12.000 људи.

1941 – Етиопске и британске трупе ослободиле су Адис Абебу, коју су у рату са Етиопијом почетком 1935. године, окупирале италијанске снаге.

1971 – У Њујорку је умро композитор Игор Стравински, један од зачетника и главних поборника „нове музике“ 20. века. Његови балети „Жар птица“, „Петрушка“, „Посвећење пролећа“ и многа симфонијска дела, опере и ораторији обележили су музичко стваралаштво прошлог века.

1973 – У Београду је отворена нова зграда Народне библиотеке Србије. Стара зграда библиотеке изгорела је у пожару 6. априла 1941. године када су Немци бомбардовали Београд.

1985 – Војним ударом у Судану свргнут је Џафер Нимеири, који је владао од 1969. године када је, такође државним ударом, свргао тадашњег председника Абдуа. Власт је преузео министар одбране и командант армије генерал Абдел-Рахман Суер ал-Дахаб.

1992 – ЕЗ је признала независност бивше југословенске републике БиХ. Истог дана у Сарајеву су пале прве жртве и означиле почетак рата у Босни и Херцеговини.

1994 – У Руанди је, у току грађанског рата између племена Хуту и Тутси, ракетом оборен авион у којем су били председници Руанде и суседног Бурундија Жувенал Хабјаримана и Сипријен Нтарјамира. У масакрима који су уследили екстремни Хути побили су око 800.000 мањинских Тутса, углавном цивила.

1995 – У Кигалију, у Руанди основан је први суд за геноцид на који ће бити изведено 30.000 Хута оптужених за масакр над Тутсима.

2000 – Умро је Хабиб Бургиба, који се сматра оснивачем модерног Туниса. Био је проглашен за доживотног председника Туниса, али је 1987. године мирним превратом збачен са власти.

2003 – Америчко министарство правде је саопштило да се број затвореника у америчким затворима у 2002. повећао, и да је први пут, прешао цифру од два милиона, те да је у јуну те године у затворима регистровано укупно 2.019.234 људи.

2004 – Парламент Литваније опозвао је председника Роландаса Паксаса, због веза са руским бизнисменима и руском обавештајном службом. Он је први европски лидер који је смењен опозивом.

2005 – Умро је принц Реније од Монака који је том кнежевином владао од 1949. године. Ренијеа је на престолу наследио његов син 47-годишњи принц Алберт.

2006 – У аукцијској кући „Кристи“ један пејзаж из Венеције 1841, аутора Ј.М.W. Тарнера продат је за 35,8 милиона долара. То је најскупља слика до тада продата у тој аукцијској кући.

2008 – У Црној Гори одржани су председнички избори, први од проглашења независности и иступања Црне Горе из државне заједнице са Србијом. На изборима је победио кандидат ДПС-а Филип Вујановић и тако освојио други председнички мандат.

2009 – Земљотрес јачине између 5,8 и 6,3 степена Рихтерове скале погодио је области централне Италије. У земљотресу је страдало више од 260 особа, порушени су средњовековни градови и више од 28.000 људи остало је без домова.

2013 – Познати каталонски и европски редитељ Бигас Луна, један од зачетника шпанске модерне кинематографије, умро је у 68. години. Остаће упамћен по филмовима „Шунка, шунка“, „Златна јаја“, „Месец и сиса“, као и открићу глумачких звезда Пенелопе Круз и Хавијера Бардема.

2017 – Нови сомалски председник Мохамед Абдулахи Мохамед прогласио је земљу ратном зоном, сменио шефове војске и обавештајне службе и наредио војну офанзиву против екстремиста из групе ал-Шабаб.