1502 – Шпански морепловац италијанског порекла Кристофер Колумбо (Цристофоро Цоломбо) стигао је у Костарику на свом четвртом и последњем путовању у Нови свет.

1709 – Рођен је енглески писац и лексикограф Семјуел Џонсон (Самуел Јохнсон), аутор првог модерног речника енглеског језика (А Дицтионарy оф тхе Енглисх Лангуаге) који је објављен 1755, а потом био темељ енглеске књижевности више од једног века (поема „Таштина људских жеља“, трагедија „Ирена“, сатира „Лондон“).

1739 – Потписивањем Београдског мира окончан је рат између Аустрије и Турске, започет 1736. Аустрија је потиснута са Балкана, а Турска се вратила на Дунав и Саву. Србија је поново постала део Отоманског царства, а Аустрија је била присиљена да Турцима врати и Малу Влашку и делове Босне које је добила Пожаревачким миром 1718.

1759 – Французи су после војног пораза морали да препусте Енглезима провинцију Квебек у Канади, а у последњој бици су погинула оба команданта – енглески Џејмс Волф (Јамес Wолфе) и француски Луј Монкалм (Лоуис Монтцалм).

1810 – У Чилеу је почео устанак против шпанске колонијалне власти под вођством Бернарда О’Игинса (О’Хиггинс), касније председника Чилеа (1817-23).

1819 – Рођен је француски физичар Леон Фуко (Фоуцаулт), који је огледом с клатном (Фукоово клатно) доказао ротацију Земље. Пронашао је жироскоп, усавршио телескоп и открио вртложно-вихорне струје у металним масама (Фукоове струје).

1822 – Француски египтолог Жан Франсоа Шанполион (Јеан Францоис Цхамполлион) дешифровао је египатско писмо (хијероглифе).

1851 – Изашао је први број америчког дневника „Њујорк тајмс“, који је основао Хенри Џервис Рејмонд (Хенрy Јарвис Раyмонд).

1905 – Рођена је шведска филмска глумица Грета Луиза Густафсон (Луиса Густаффсон), позната као Грета Гарбо, једна од највећих глумица немог и звучног филма. Светску славу стекла је у Холивуду, а са филма се повукла када је била на врхунцу каријере. („Ана Карењина“, „Мата Хари“, Дама с камелијама“).

1931 – Јапан је почео напад на североисточну Кину, Манџурију, а 3. марта 1932. прогласио је независност Манџурије на челу са свргнутим кинеским царем Пу Јием (Yи) (царевима Манџуко).

1934 – СССР је приступио Лиги народа.

1944 – Након тешких борби, америчке оклопне јединице под командом генерала Џорџа Патона (Георге Смитх Паттон) заузеле су у Другом светском рату луку Брест, значајно војно поморско упориште у северозападној Француској.

1961 – У авионској несрећи изнад Северне Родезије погинуо је генерални секретар УН од 1953, Швеђанин Хјалмар Агне Даг Хамаршелд (Хаммарскјоелд). Смрт је прекинула његову мисију решавања конгоанске кризе. Постхумно му је додељена Нобелова награда за мир.

1970 – Амерички певач и најчувенији рок гитариста 20. века Џими Хендрикс (Јими Хендриx) умро је у 27. години од прекомерне дозе дроге.

1973 – Генерална скупштина УН акламацијом је примила у чланство обе немачке државе – Источну и Западну Немачку. У чланство УН примљени су и Бахами.

1982 – У масакру који је, уз подршку израелске војске, починила либанска хришћанска милиција у палестинским избегличким логорима Сабра и Шатила у Бејруту, убијено је најмање 800 људи. То је била одмазда за атентат извршен четири дана раније, у којем је убијен председник Либана Бешир Џемајел. (Басхир Гемаyел).

1988 – Током антивладиних демонстрација, у којима је убијено хиљаде људи, војна хунта је оборила владу председника Бурме Маунга Маунга.

1989 – Индијска влада одлучила је да обустави војне операције против Тамилских тигрова и да до краја године повуче трупе из Шри Ланке.

1997 – Исламски терористи су у центру Каира напали туристички аутобус и убили девет немачких туриста и египатског возача.

2005 – После 30 година сукоба у Авганистану су одржани први парламентарни и покрајински избори од 1969. године.

2007 – Умрла је Љиљана Молнар-Талајић, један од највећих оперских уметница у бившој Југославији и дугогодишња професорка на загребачкој академији.

2008 – Умро је кубански синеаста Умберто Солас (Хумберто) један од најзначајнијих латиноамеричких редитеља. Међу његовим најпознатијим филмовима су „Баррио Цуба“, „Луциа“ и „Ел Сигло де ас Луцес“.

2010 – У Авганистану су одржани парламентарни избори у којима је учествовало преко 40 одсто становника. Избори су одржани упркос претњи талибана бомбашким нападима, пратило их је насиље, а у нападима екстремиста убијено је 14 људи и више десетина рањено.

2014 – На референдуму о независности Шкотске грађани су са 55,3 одсто гласова одлучили да Шкотска остане део Уједињеног Краљевства.

2018 – Руски војни авион са 15 чланова посаде оборен је у Сирији.