3. п.н.е – Рођен је Цезар Октавијан Август, усвојени син Јулија Цезара, први римски цар. Након што је победио војску Марка Аурелија и Клеопатре код Акција 31. године п.н.е, преузео је сву власт и завео нови облик владавине – принципат и установио Паx Романа – мир у целом Римском царству. Његова владавина сматра се најсјајнијим периодом римске историје и назива Августов или Златни век.

1687 – У борби са Турцима, приликом напада на Дувно, погинуо је ускочки војвода Стојан Јанковић, војни старешина Равних Котара у млетачкој служби. За подвиге у борбама против Турака, млетачке власти су га одликовале титулом „кавалијера“ и дале му имање у Котарима. Опеван је у народној песми „Ропство Јанковић Стојана“.

1719 – Лихтенштајн је постао независна кнежевина у оквиру Светог римског царства.

1817 – Шпанија и Велика Британија потписале су споразум о забрани трговине робљем.

1819 – Рођен је француски физичар Арман Физо (Арманд Физеау), који је 1849. први израчунао брзину светлости без примене астрономских прорачуна.

1840 – Црногорци су на Мљетичку, на Дурмитору, убили 80 турских војника и муселима Смаил-агу Ченгића који је кренуо да скупља харач. О том догађају хрватски песник Иван Мажуранић испевао је херојски еп „Смрт Смаил-аге Ченгића“.

1846 – Немачки астроном Јохан Готфрид Гале (Јоханн Готтфриед Галле) открио је планету Нептун.

1866 – Српски кнез Михаило Обреновић и црногорски кнез Никола И Петровић закључили су уговор о заједничкој борби за ослобођење од Турака и уједињење српских земаља. Кнез Никола се обавезао да ће се у случају уједињења две државе одрећи престола у корист кнеза Михаила.

1870 – Умро је француски писац Проспер Мериме (Меримее). Као велики ерудит, познавалац историје, археологије и архитектуре, постао је 1834. инспектор у Управи историјских споменика, а од 1844. је члан Француске академије. Његова новела „Кармен“ инспирисала је француског композитора Жоржа Бизеа (Георгес Бизет) да напише истоимену оперу. („Гусле“, „Хроника времена Шарла ИX“, „Таманго“, „Ертрурска ваза“).

1893 – У Београду је стављена у погон прва јавна електрична централа у Србији.

1914 – У првом ваздушном нападу на Немачку, британско ваздухопловство бомбардовало је у Првом светском рату град Диселдорф.

1916 – Рођен је италијански политичар Алдо Моро, премијер Италије (1963-68. и 1974-76), лидер Хришћанско-демократске странке. Терористичка група „Црвене бригаде“ киднаповала га је у марту 1978, а у мају је убијен.

1932 – Неџд, Хеџас и више других области које је под патронатом Велике Британије на Арабијском полуострву припојила династија Саудита, ујединило се у државу Саудијска Арабија.

1939 – Умро је аустријски психијатар Сигмунд Фројд (Фреуд), оснивач психоанализе, посебно заслужан за истраживања подсвесне психе и њене повезаности са сексуалним нагоном („Тумачење снова“, „О психоанализи“, „Психопатологија свакодневног живота“).

1956 – Велика Британија и Француска препустиле су Савету безбедности УН проблем Суецког канала.

1957 – Грчка је одбацила захтев Букурешта да се Румунија прикључи Балканском савезу, који су уговорима 1953. у Анкари и 1954. на Бледу закључиле Југославија, Грчка и Турска. Балкански савез основан је као одговор на војни притисак земаља источног блока на Југославију.

1973 – Хуан Перон (Јуан) изабран је трећи пут за председника Аргентине. Његова жена Изабела постала је потпредседник.

1973 – Умро је чилеански писац и дипломата Пабло Неруда (70) један од највећих песника Латинске Америке и шпанског језика, добитник Нобелове награде за књижевност 1971. („Празнична песма“, „Двадесет љубавних песама и једна очајна“, „Шпанија у срцу“).

1987 – У Београду је одржана 8. седница Централног комитета Савеза комуниста Србије, на којој је дошло до прекретнице у иделогији и политици српских комуниста. У сукобу две фракције победила је тврда струја тадашњег председника ЦК СК Србије Слободана Милошевића, над умереном политиком председника Председништва Србије Ивана Стамболића. Милошевић је потом извршио чистке у партији и медијима и обезбедио основ за своју националистичку политику.

1991 – Јерменија је прогласила независност од СССР-а.

1997 – На мировним преговорима у Северној Ирској, протестански унионисти су први пут после 75 година разговарали директно са вођама Шин Фејна, политичког крила Ирске републиканске армије.

1998 – Савет безбедности УН донео је резолуцију 1199 којом се захтева прекид ватре између српских снага безбедности и косовских Албанаца, предузимање мера за спречавање хуманитарне катастрофе и настављење преговора о окончању кризе на Косову. Најављене су даље акције и додатне мере уколико резолуција не буде поштована.

2001 – Левичарска партија, која потиче из бившег пољског комунистичког режима, освојила је већину гласова на парламентарним изборима у Пољској.

2004 – Тропски ураган Џин, који је погодио Хаити, однео је 1.147 живота, а око 1.250 људи се воде као нестали.

2008 – Преминула је Соња Савић (47), филмска и ТВ глумица препознатљива по промуклом гласу и имиџу урбане девојке. Запажене улоге остварила је у филмовима „Живот је леп“, „Живети као сав нормалан свет“, „Шећерна водица“, „Балкански шпијун“, „Давитељ против давитеља“, „Како је пропао рокенрол“, „Ми нисмо анђели“…

2010 – Непозната слика из 16. века фламанског мајстора Питера Бројгела Старијег (Пиетер Бруегел) пронађена је у Шпанији. Слика „The Wine of St. Martin’s Day“ је рађена у техници темпера на платну и датира из периода између 1565. и 1568. године. На њој је осликана скупина од стотинак људи који се гурају око бачве како би пробали прво вино на Дан светог Мартина.

2011 – Представници више од 100 држава апеловали су на све чланице УН да ратификују Повељу о забрани нуклеарних тестова, 15 година од како је она представљена. Да би ступила на снагу неопходно је да Повељу ратификују још 44 државе потписнице за које се верују да располажу нуклеарном технологијом међу којима САД, Кина, Северна Кореја, Египат, Индија, Индонезија, Иран, Израел и Пакистан.

2016 – Из Средоземног мора извучено је 148 тела пошто се преврнуо брод са око 600 миграната код обале Египта. Несрећу је преживело 150 људи.