Церемонијом свечаног затварања затворене су Олимпијске игре у Токију, по много чему разликовале су се од досадашњих, одржане су без публике и у непарној години, што се никада до сада није догодило.

Баш као и на отварању, Јапанци су спектакл приредили и на затварању игара, али нажалост, због ковид протокола и обавезе да напусте игре одмах након завршетка такмичења, затварању је присуствовао знатно мањи број спортиста. Ипак, чини се да су правила о дистанци била мало блажа.

Након што су све делегације ушле на стадион, све свјетлосне честице са стадиона у спектакуларној анимацији, до сада невиђеној, су кренула ка небу и формирале олимпијске кругове – безвременски симбол свјетског јединства. Тако то раде Јапанци.

Интонирање француске химне у Токију симболизовало је домаћинство наредних Олимпијских игара које ће се одржати у Паризу. Приказима култних споменика, Лувра, Тријумфалне капије, кадровима свемира симболично је приказана универзалност Олимпијских игара.

– Драги спортисти у посљедњих 16 дана задивили сте нас својим достигнућима, изврсношћу, сузама. Створили сте магију олимпијских игара. Били се бржи, били сте виши, били сте јачи, сви смо били заједно, солидарни. Жестоко сте се такмичили за олимпијску славу, у исто вријеме заједносте живјели под истим кровим. Ово је снажна порука солидарности и мира – рекао је предсједник Међународног Олимпијског комитета Томас Бах.

Заставу Србије носила је каратисткиња која је освојила златну медаљу Јована Прековић.

Србија најуспјешнија у региону

Србија је, са девет медаља, најуспјешнија држава у региону на играма у Токију. Српски спортисти освојили су три злата, једно сребро и пет бронзи.

Прво злато на Играма у Јапану донијела је Милица Мандићу теквондоу, најтрофејнијој српској спортисткињи свих времена то је друга титула олимпијске шампионке.

Прво појављивање каратеа у олимпијском програму Јована Прековић искористила је да покаже да је најбоља, њена златна медаља дошла је друга.

Трећу су у Токију освојили ватерполисти. Велика генерација тако се опростила од репрезентације одбраном титуле олимпијског шампиона.

Сребрну медаљу донио је стријелац Дамир Микец. Још пет пута на побједничким постољима наши су се спортисткиње и спортисти из Србије.

Са бронзаним одличјима враћају се баскет 3×3 тим Србије, Тијана Богдановић која се такмичила у теквондоу, стријелац Миленко Себић, рвач Зураби Датунашвили и на крају одбојкашице, које, као и Тијана Богдановић, други пут заредом са Олимпијских игара долазе са медаљама.

Што се тиче екс-Ју република, Хрватска је освојила осам медаља, једну мање од Србије.

Хрвати, као и Србија, имају три злата – тенис дубл Мектић-Павић, теквондо Матеа Јелић и Мартин и Валент Синковић у двојцу без кормилара.

Три злата има и Словенија – Примож Роглич у бициклизму, Јања Гарнбрет у спортском пењању и Бењамин Савшек у кану слалому. Укупно имају пет медаља.

Сјеверна Македонија освојила је једну медаљу, Црна Гора и Босна и Херцеговина нису освојиле ниједну.

Укупно, екс-Ју државе освојиле су 23 медаље.