© Соколац-срце Романије

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да су на данашњем састанку представљене могућности и начини сарадње на пројектима са Саудијским фондом за развој, који је већ учествовао у прошлој години у два пројекта у Српској за која су издвојена 32 милиона долара.

Вишковић је истакао да је Саудијски фонд спреман да даје и донаторска средства и кредитне линије.

“На финансијском тржишту било гдје у Европи и свијету нема тако прихватљивих услова за кредите. Важно је што Саудијски фонд нема лимит за издвајање кредита”, рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци након састанка са градоначелницима, начелницима општина, директорима јавних предузећа, представницима институција и установа, те министрима Српске на којем су представљене могућности и начини сарадње на пројектима са Саудијским фондом за развој.

Он је подсјетио да је Саудијски фонд прошле године у Српској одобрио два пројекта која се односе на научнотехнолошки парк у Бањалуци и Студентски дом у Фочи.

Вишковић је појаснио да Саудијски фонд даје кредитне линије на период до 20 година са грејс периодом до пет година и са каматним стопама од 1,5 одсто.

Према његовим ријечима, Судијски фонд нема лимит за одобравање кредита.

“Они, чак, кажу колико год пројеката будемо имали које можемо аплицирати и испуњавају њихове услове, они су спремни да финансирају. Чак у једном моменту су спомињали износ од 500 милиона долара”, поручио је Вишковић, те додао да је то нешто што се треба искористити.

Он је рекао да се апликације које се подносе Саудијском развојном фонду значајно разликују од оних које се подносе другим финансијским институцијама.

Вишковић је рекао да је Влада Српске задужила Министарство за финансије, те именовали особе и дали контакт адресе, а које ће се у будућем периоду наћи на располагању свим заинтересованим из локалних заједница у Српској како би тражили помоћ током подношења апликација.

“Учинили смо све са позиције Владе Српске да помогнемо свим локалним заједницама, без обзира на то који начелник се у датој заједници нашао. Важно је да имају исправан и комплетан пројекат и да поднесу апликацију онако како то захтијева Саудијски фонд”, поручио је Вишковић, те додао да је Влада ту да буде сервис.

Он је нагласио да ће сви пројекти бити скупљени на једном мјесту у Влади Српске, односно Министарству финансија, након чега Влада подноси апликацију у име свих градова и општина из читаве Српске.

Вишковић је појаснио да се у Саудијском фонду за развој аплицира два пута годишње, на прољеће и у јесен.

“Прошле године смо у јесен аплицира два пројекта у Бањалуци и Фочи, ти пројекти су одобрени, а сада желимо у прољећном дијелу да искористимо ову прилику и ове људе смо позвали да се укључе и да што више пројеката буде спремно за прољетно аплицирање у овом фонду”, указао је Вишковић.

Вишковић је рекао да ће Српска, када се скупе сви пројекти из локалних заједница и јавних предузећа, онда одлучити који ће се аплицирати и који ће износ бити у питању.

“Овдје су данас осим градоначелника и начелника били и директори јавних предузећа, установа, министри и сви пројекти ће бити обједињени и када буду на столу онда ћемо оцијенити који могу бити аплицирани”, додао је Вишковић, те истакао да не могу сви пројекти бити аплицирани према Саудијском фонду.

Он је појаснио да ту није ријеч о средствима која ће доћи у буџет Српске како би се крпиле неке рупе које се и сада не крпе, него је ријеч о развојним пројектима.

Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић рекао је да ова општина има 10 пројеката које би аплицирала према Саудијском фонду, а у вези са средњошколским центром и регулацији ријека.

© Соколац-срце Романије

“Предложићемо пројекте и пратићемо све у вези са аплицирањем”, истакао је Божовић.

Начелник Сокоца Милован Бјелица рекао је да ова општина планира да аплицира пројекте који се односе на сектор пољопривреде, а који вриједе 20 милиона КМ.

Бјелица је похвалио сарадњу са Владом Републике Српске, те истакао да је до сада одрађен значајан број пројеката у општини.

„Влада Српске је увијек на услузи општини Соколац“, закључио је Бјелица.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име