1847 – Рођен је амерички проналазач Томас Алва Едисон. Регистровао је више од хиљаду патената, укључујући сијалицу с угљеним влакном, фонограф (грамофон), микрофон, мегафон, фонометар.

1858 – Током рата за реформу (1856-61) Бенито Хуарез проглашен је у Вера Крузу уставним председником Мексика.

1868 – Умро је француски физичар Жан Бернар Леон Фукокоји је с Арманом Физоом измерио брзину светлости. Огледом с клатном (Фукоов експеримент) доказао је обртање Земље, пронашао је жироскоп и усавршио телескоп.

1873 – Под притиском републиканаца абдицирао је шпански краљ Амадео и проглашена је прва шпанска република.

1879 – Умро је француски сликар и вајар Оноре Домије, највећи карикатуриста 19. века. Године 1832. провео је шест месеци у затвору због карикатуре краља Луја Филипа.

1889 – У Јапану је усвојен устав, којим је предвиђен дводомни парламент, али је цар задржао извршну власт.

1919 – Фридрих Еберт је изабран за првог председника Немачке, која је после Првог светског рата постала република.

1929 – Споразумом у Лутерану између Италије и Свете столице створена је независна папска држава Ватикан. Тиме је решено „Римско питање“ – спор италијанске државе и Свете столице настао 1870, после прикључења Италији папске државе и града Рима.

1945 – У Јалти на Криму завршена је конференција лидера трију великих сила антихитлеровске коалиције. Председник САД Рузвелт , лидер СССР Стаљин и британски премијер Черчил ускладили су војне планове за окончање Другог светског рата, одредили нове односе у Европи и договорили се о оснивању Уједињених нација.

1967 – Умро је црногорски сликар Мило Милуновић, један од оснивача и првих наставника Академије ликовних уметности у Београду (1937). После Другог светског рата организовао је Уметничку школу на Цетињу. Био је члан Српске академије наука и уметности.

1970 – Јапан је постао четврта земља у свету која је лансирала вештачки сателит.

1971 – Представници 63 земље потписали су споразум о забрани складиштења нуклеарног оружја на дну мора и океана.

1975 – Маргарет Тачер изабрана је за председника Конзервативне странке, као прва жена која је у Великој Британији постала шеф политичке партије.

1990 – Лидер Афричког националног конгреса (АНЦ) Нелсон Мандела пуштен је на слободу након 27 година проведених у јужноафричким затворима.

1993 – Умрла је српска књижевница Десанка Максимовић, која је својим делом допринела афирмацији женског литерарног стварања. Уз Исидору Секулић сматра се најзначајнијом српском књижевницом 20. века („Зелени витез“, „Тражим помиловање“, „Немам више времена“).

1994 – Пет америчких космонаута (Чарлс Болден, Кенет Рајтер, Јан Дејвис, Чанг Дијаз Франклин, Роналд Сега) и један руски (Сергеј Крикалев) спустили су се у шатлу „Дискавери“ на Земљу, окончавши прву америчко-руску спејс шатл мисију.

1997 – Под притиском међународне јавности и тромесечних грађанских и студентских протеста председник Србије Слободан Милошевић је посебним законом признао резултате локалних избора на којима је победила опозициона коалиција „Заједно“.

2000 – У Паризу је умро Роже Вадим, француски редитељ познат као велики заводник и „откровитељ лепих жена“. Најпознатији филмови које је режирао и у којима су глумиле његове жене су: „И бог створи жену“ са Брижит Бардо, „Опасне везе“ са Анет Стројберг, „Пороци и врлине“ са Катрин Денев. Вадим је био ожењен и са Џејн Фондом, Катрин Шнајдер и Мари-Кристин Баро.

2001 – Око 7.500 људи демонстрирало је у Немачкој против марша неонациста који је окупио око 250 присталица.

2002 – У Загребу је умро кардинал и бивши загребачки надбискуп (1970-97) Фрањо Кухарић.

2004 – Јужнокорејски и амерички истраживачи су објавили да су успешно клонирали људски ембрион који ће се користити у медицинске сврхе.

2008 – Умро је амерички глумац Рој Шајдер најпознатији као шериф Броди из филма „Ајкула“.

2011 – Председник Египта Хосни Мубарак поднео је оставку под притиском грађана. Мубарак је на том положају био од 1981. године. У сукобу власти и демонстраната током вишедневних протеста против власти и председника Мубарака погинуло је близу 900 особа.

2012 – Умрла је америчка певачица и глумица Витни Хјустон најнаграђиванија певачица свих времена, са преко 400 трофеја, укључујући и највиша музичка признања, међу којима су шест Греми награда, две Еми и 30 билборд награда.

2013 – Папа Бенедикт XVI је поднео оставку, дужност је напустио 28. фебруара 2013.

2014 – Погинуло је 100 људи када се, услед лоших временских услова, срушио алжирски војни авион „херкулес“ Ц130 на истоку земље.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име