1512 – Умро је италијански морепловац Америго Веспучи. По латинској верзији његовог имена, немачки картограф Мартин Валдземилер Нови свет је назвао Америка (Америца), премда је нови континент 1492. открио Кристофор Колумбо. Веспучи је у Нови свет путовао 1499, као члан шпанске експедиције, а 1501. и 1502. је предводио португалску експедицију.

1784 – Из њујоршке луке је испловио први амерички трговачки брод за Кину „Кинеска царица“. У Кину је стигао 28. августа.

1788 – Родио се немачки филозоф Артур Шопенхауер, чије је дело постало цењено пред крај његовог живота и после смрти (1860). Његова дубоко песимистична филозофија нашла је следбенике у генерацији разочараној неуспехом националних покрета 1848, а у филозофији и књижевности имала је одраза у делима Фридриха Ничеа и Томаса Мана  („Свет као воља и представа“, „Парарега и паралипомена“).

1819 – САД су преузеле Флориду од Шпаније, по споразуму државног секретара САД Џона Квинсија Адамса и шпанског министра Дон Луиса де Ониса.

1826 – Родио се политичар и новинар Светозар Милетић, вођа борбе Срба у Војводини за национална права у Аустро-Угарској. Био је учесник Мајске скупштине 1848, градоначелник Новог Сада 1861. и предводник либералне струје на Благовештанском сабору. Оснивач је „Српске народне слободоумне странке“ (1869) и творац њеног Бечкеречког програма. Покренуо је водеће гласило војвођанских Срба, лист „Застава“.

1828 – Миром у Туркманчаију поражена Персија уступила је Русији део Јерменије, укључујући главни град Јереван.

1848 – У Паризу је избила револуција изазвана привредном кризом. Под притиском побуњеника, краљ Луј Филип је абдицирао и 24. фебруара је проглашена Друга република, која је опстала до децембра 1852, када се Шарл Луј Наполеон прогласио за цара Наполеона ИИИ.

1862 – Током Америчког грађанског рата, Џеферсон Дејвис проглашен је за председника Конфедерације Држава Америке (отцепљене јужне државе).

1882 – Кнез Милан Обреновић прогласио је Србију краљевином, а себе краљем. Кнез је постао 1868. после убиства његовог оца кнеза Михаила, а власт је преузео од намесника кад је 1872. постао пунолетан.

1900 – Рођен је шпански филмски режисер Луис Буњуел (Бунуел), један од највећих стваралаца у светској кинематографији. Снимио је 32 филма, а „Андалузијски пас“ из 1928. и „Златно доба“ из 1930. постали су образац надреалистичког поетског филма.

1913 – У војној побуни у Мексику убијени су мексички револуционар и председник (1911-13) Франциско Мадера и потпредседник Пино Суарес (Суарез).

1935 – Рођен је Данило Киш, један од најзначајнијих југословенских и српских писаца друге половине 20. века и једна од најмаркантнијих личности у књижевним круговима 1960-их и 1970-их година. Био је драматург позоришта „Атеље 212“ у Београду и лектор у Стразбуру, Бордоу и Лилу („Мансарда“, „Башта, пепео“, „Пешчаник“, „Гробница за Бориса Давидовича“, „Енциклопедија мртвих“, „Час анатомије“).

1966 – Премијер Уганде Милтон Оботе преузео је сву власт и наредио да се ухапси пет министара.

1967 – Нападом на северновијетнамске трупе северно од Сајгона, америчке и јужновијетнамске снаге почеле су највећу заједничку операцију у Вијетнамском рату.

1979 – Карипско острво Санта Лусија стекло је после 165 година британске управе независност и постало 40. чланица Комонвелта.

1980 – Влада Израела је пустила у оптицај нову националну валуту – шекел који је заменио израелску фунту.

1987 – Умро је амерички сликар, новинар, филмски режисер и продуцент Енди Ворхол (Андy Wархол), један од најзначајнијих представника поп-арт сликарства.

1993 – Савет безбедности УН једногласно је усвојио резолуцију о оснивању Међународног суда за кривично гоњење лица одговорних за тешко кршење међународног хуманитарног права на територији бивше Југославије.

1997 – Једна од оружаних групација косовских Албанаца – „Национални покрет за ослобођење Косова“, позвала је у свом билтену „Члирими“ (Ослобођење) косовске Албанце на оружани народни устанак као „једини пут који гарантује слободу и победу над српским окупатором“.

2002 – У сукобу с владиним снагама погинуо је Јонас Савимби, лидер покрета УНИТА који се више од 30 година борио за власт у Анголи.

2005 – У земљотресу који је погодио југоисточну иранску провинцију Керман, погинуло је 612 људи, а неколико планинских села је уништено.

2005 – Легендарни коментатор и доајен хрватског и југословенског спортског новинарства Младен Делић умро је у Загребу у 86. години.

2014 – Демонстранти у Украјини су преузели контролу над Кијевом, а парламент те земље је гласао за смењивање председника Јануковича и одржавање нових избора што је Јанукович описао као пуч и одбио да се повуче са власти.

2016 – Грађани Боливије су на референдуму гласали против промене Устава која је требало да омогући председнику Еву Моралесу и четврти председнички мандат.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име