1574 – У Француској је избио пети верски рат између католика и хугенота (протестаната). Хугенотски ратови потресали су Француску до почетка 18. века, а пуну равноправност хугеноти су стекли тек након Француске револуције 1789.

1685 – Рођен је немачки композитор Георг Фридрих Хендл, уз Јохана Себастијана Баха  најзначајнији музичар барока. У његовом обимном опусу највреднијим се сматрају опере и ораторијуми („Риналдо“, „Јулије Цезар“, „Месија“, „Израел у Египту“, „Јуда Макабејац“). По одласку у Лондон постао је централна личност музичког живота енглеске престонице, а 1719. поверена му је организација и вођење Краљевске музичке академије.

1792 – Умро је енглески сликар Џошуа Рејнолдс, један од највећих светских портретиста, оснивач Краљевске уметничке академије 1768. и њен први председник. Снажно је утицао на енглеско сликарство својим стваралаштвом и теоретским расправама о сликарству.

1821 – У Риму је умро енглески песник Џон Китс, чија се дела – сонети, спев „Ендимион“, песме „Ода славују“, „Ода грчкој урни“, „Ода јесени“ убрајају међу најлепша поетска дела на енглеском језику.

1836 – Око 4.000 војника под командом мексичког генерала Антонија Лопеса де Санта Ане (Антонио Лопез, Анна) почело је опсаду тврђаве Аламо у Тексасу. Тврђава, коју је бранило око 200 добровољаца, међу њима и Дејви Крокет, пала је 6. марта, а сви браниоци су изгинули.

1866 – Под притиском бојара незадовољних демократским реформама, румунски кнез Александар Куза, ујединитељ Молдавије и Влашке приморан је да абдицира и да напусти земљу. Наследио га је Карол I, принц од Хоенцолерна, који је 1881. постао први румунски краљ.

1898 – Француски писац Емил Зола ухапшен је због објављивања отвореног писма председнику Француске, под насловом „Оптужујем“, у којем је владу оптужио за антисемитизам и монтирани судски процес против капетана Алфреда Драјфуса.

1905 – Амерички адвокат Пол Перси Харис основао је у Чикагу Ротари клуб.

1919 – Бенито Мусолини је напустио Социјалистичку партију и основао фашистичку странку под називом „Fasci del Combattimento“ (Борбени одреди).

1931 – Умрла је аустралијска певачица Нели Мелба, један од највећих колоратурних оперских сопрана крајем 19. и почетком 20. века.

1934 – Убијен је лидер никарагванских побуњеника Цезар Аугусто Сандино.

1938 – У Кувајту је откривено прво налазиште нафте.

1944 – У Врховни штаб Народноослободилачке војске Југославије у Дрвару стигла совјетска војна мисија. То је била прва совјетска војна мисија на тлу Југославије у Другом светском рату.

1959 – Међународни суд за људска права отворио је прво заседање у Стразбуру.

1965 – У Санта Моники је умро славни амерички филмски комичар Стен Лорел, „мршави“ из тандема Станлио и Олио.

1970 – Британска Гвајана постала је независна република у оквиру Комонвелта.

1981 – У покушају да изврши државни удар и збаци владу Адолфа Суареза, група гардиста под вођством пуковника Антониа Техера (Тејеро) упала је, уз пуцњаву, у шпански парламент.

1991 – Војним пучем у Тајланду је оборена влада Чатичаја Чунавана, а власт је преузела војна хунта.

1994 – Босански Муслимани и Хрвати закључили су споразумни прекид ватре који је ступио на снагу 25. фебруара и био увод за стварање муслиманско-хрватске федерације у оквиру Босне и Херцеговине.

1999 – Преговори српских власти и косовских Албанаца у Рамбујеу код Париза прекинути су без потписивања споразума, који су преговарачима понудили међународни посредници. Српска страна одбила је присуство страних трупа на својој територији, а албанска разоружање Ослободилачке војске Косова.

2001 – У Београду је ухапшен Радомир Марковић, шеф Државне безбедности за време режима Слободана Милошевића. Марковић је осумњичен за учешће у политичким убиствима почињеним између октобра 1998. и јануара 2001. Осуђен је 30. јануара 2003. на седам година затвора за помагање у прикривању четвороструког убиства чланова Српског покрета обнове (СПО) на Ибарској магистрали.

2001 – Председници СР Југославије и Македоније Војислав Коштуница и Борис Трајковски потписали су у Скопљу Споразум о разграничењу две земље.

2003 – Умро је амерички рок музичар Хауи Епштајн. Био је гитариста и текстописац у групи Том Петтy & Хеартбреакерс.

2005 – У снажном земљотресу јачине 6,4 степени Рихтерове скале који је погодио провинцију Керман у Ирану погинуло је око 600 људи, а близу 1.000 особа је повређено.

2005 – Хашки трибунал отпечатио је оптужницу против бившег команданта Армије Босне и Херцеговине Расима Делића, због ратних злочина над Хрватима и Србима, које су у средњој Босни починили муџахедини из састава Трећег корпуса Армије БиХ. Делић се убрзо добровољно предао том суду, где је 2008. осуђен на три године затвора. Умро је 16. априла 2010. у Сарајеву.

2008 – Умро је бивши председник Републике Словеније и некадашњи председник Председништва СФРЈ Јанез Дрновшек.

2009 – Филм Денија Бојла „Милионер с улице“, снимљен према роману индијског писца Викоса Сварупа, проглашен је за најбоље остварење и добио је осам награда на 81. свечаности Оскара.

2011 – Хашки трибунал осудио је пензионисаног генерала МУП-а Србије Властимира Ђорђевића на 27 година затвора, прогласивши га кривим за злочине над косовским Албанцима 1999. Жалбено веће је смањило казну на 18 година јануара 2014.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име