1531 – У земљотресу у Португалији погинуло је неколико десетина хиљада људи, порушен је велики део престонице Лисабона и неколико других градова.

1777 – Рођен је српски војвода и дипломата прота Матеја Ненадовић, који је са стрицем Јаковом покренуо Први српски устанак у ваљевској и шабачкој нахији. Преговарао је с Турцима и Русијом и тиме успоставио прве дипломатске контакте устаника са страним државама. Био је председник Правитељствујушћег совјета – прве српске владе. Његови „Мемоари“, поред књижевне вредности, представљају драгоцен документ времена.

1815 – Наполеон Бонапарта побегао је из заточеништва на острву Елба и уз помоћ групе следбеника повратио власт у Француској. Његова друга владавина, названа „сто дана“, окончана је у јуну након војног пораза код Ватерлоа.

1852 – Британски војни транспортни брод „Биркенхед“ потонуо је у заливу Симон уз обалу Јужне Африке, а живот је изгубило 485 људи.

1885 – Представници 15 земаља на конгресу у Берлину (Афричка конференција), који је организовао немачки канцелар Ото фон Бизмарк, договорили су се о подели централне и источне Африке.

1901 – Вође Боксерског устанка у Кини Чи Хсуи и Хсу Ченг Јуу јавно су погубљени одсецањем главе.

1909 – Турска је признала аустроугарску анексију Босне и Херцеговине.

1915 – Немци су у Првом светском рату, у борби против Француза код Маланкура, први пут у историји ратовања употребили бацаче пламена.

1916 – Немци су у Првом светском рату потопили француски теретни брод „Прованса ИИ“. Погинуло је 930 људи.

1935 – Шкотски физичар Роберт Вотсон Ват демонстрирао је први комплетан и практично употребљив радар.

1936 – Адолф Хитлер је у Немачкој отворио прву фабрику за производњу „народног возила“ (фолксваген).

1952 – Британски премијер Винстон Черчил саопштио је да је Велика Британија произвела атомску бомбу и да ће је испробати у Аустралији.

1960 – Умро је српски лингвиста Александар Белић, професор Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, односно Српске академије наука и уметности, од 1937. до 1960. и члан свих словенских академија. Оснивач је српске модерне дијалектологије и један од твораца научне синтаксе.

1980 – Египат и Израел су успоставили дипломатске односе, чиме је окончано 30-годишње ратно стање између две земље.

1986 – Совјетски Савез лансирао је у земљину орбиту први блок свемирске станице „Мир“, која је након 15 година уништена сагоревањем, а несагорели делови пали су у Тихи океан (23. марта 2001).

1990 – Под вођством Виолете Бариос де Чаморо, удружена листа 14 опозиционих партија Никарагве добила је изборе победивши сандинисте председника Данијела Ортеге.

1993 – У снажној експлозији коју су у Светски трговачки центар у Њујорку подметнули арапски исламски терористи погинуло је шест, а повређено око 1.000 људи. Осам година касније 11. септембра обе куле Центра срушене су у самоубилачком нападу са отетим путничким авионима. У том нападу погинуло је око 3.000 људи.

1995 – После губитка око милијарду долара које је на берзи у Сингапуру изазвао дилер Ник Лисон, банкротирала је лондонска банка „Беринг“, једна од најстаријих и најугледнијих британских банака.

2001 – Умро је Драгослав Аврамовић, бивши гувернер Народне банке Југославије, аутор програма економске стабилизације 1994. којим је сузбио хиперинфлацију у СР Југославији.

2001 – Скупштина СР Југославије укинула је указ о одузимању држављанства династији Карађорђевић који је 1947. донела тадашња комунистичка влада.

2002 – Скупштина Србије усвојила је измене Кривичног закона којима је укинута смртна казна.

2004 – У авионској несрећи код Мостара (БиХ) погинуо је председник Македоније Борис Трајковски и чланови делегације који су са њим путовали на међународну конференцију о инвестирању у БиХ.

2009 – Хашки трибунал ослободио је бившег председника Србије Милана Милутиновића оптужби за злочине над Албанцима на Косову 1999. године.

2012 – Већина грађана Сирије на референдуму је подржала измене устава које предвиђају политички плурализам, мања овлашћења председника државе и ограничавање његове власти на два мандата. Референдум је одржан након готово годину дана од избијања побуне коју је режим председника Асада покушавао да угуши.

2016 – Посланици Скупштине Косова у трећем кругу гласања изабрали су Хашима Тачија, лидера Демократске партије Косова и заменика премијера, за председника Косова. Избор Тачија прошао је уз неслагање опозиционих посланика и активирање сузавца у сали парламента.

2017 – У Немачкој је током 2016-те године пријављено 3.500 напада на избеглице и азиланте у којима је повређено 560 људи, од којих 43 деце.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име