1167 – Војска удружених италијанских градова Ломбардијске лиге поразила је у бици код Лењана трупе немачког цара Фридриха I Барбаросе.

1453 – Након дуге опсаде Турци су освојили Константинопољ (Цариград) и убили цара Константина XИ Палеолога.

1500 – Португалски морепловац Бартоломео Дијаш (Bartolomeu Dias) који је открио Рт Добре Наде, утопио се у бродолому на олујном мору.

1839 – Успостављени су дипломатски односи Србије и Велике Британије.

1868 – У Топчидеру, код Београда, убијен је кнез Михаило Обреновић. Атентатори су ухапшени, одмах осуђени и стрељани на Карабурми. За учешће у завери оптужен је бивши кнез Александар Карађорђевић.

1894 – Рођен је амерички филмски режисер аустријског порекла Џозеф фон Штернберг (Јосеф вон Стернберг), аутор филмова „Шангај експрес“ и „Плави анђео“ у којима се прославила Марлен Дитрих (Марлене Диетрицх).

1914 – У судару британског путничког брода „Царица Ирске“ и норвешког теретњака „Сторстат“ на реци Сент Лоренс у Канади погинуло је најмање 1.012 људи.

1917 – Рођен је амерички државник Џон Фицџералд Кенеди, председник САД од јануара 1961. до 22. новембра 1963. када је убијен у атентату у Даласу.

1929 – Први звучни филм у колору „On with the Show“ приказан је у Њујорку.

1942 – Умро је амерички филмски и позоришни глумац Џон Баримор, познат по улогама љубавника у доба немог филма („Ромео и Јулија“, „Др Џекил и мистер Хајд“, „Распућин и царица“).

1953 – Новозеланђанин Едмунд Хилари и Непалац Тензинг Норгај (Норгаy), освојили су, први у свету, Монт Еверест (8848), највиши планински врх света.

1968 – Савет безбедности УН увео је санкције Родезији због расне дикриминације режима Јана Смита.

1972 – Генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије и председник Президијума Врховног Совјета СССР Леонид Брежњев и председник САД Ричард Никсон (Рићард Ниxон) потписали су у Москви декларацију којом је отворена ера бољих, мирољубивих односа те две светске силе.

1979 – Умрла је звезда немог филма Мери Пикфорд (Марy Пицкфорд). Са Дагласом Фербанксом (Доуглас Фаирбанкс), Д.W. Грифитом (Гриффитх) и Чарли Чаплином (Цхарлие Цхаплин) основала је 1919. компанију „Унитед Артистс Цорпоратион“.

1985 – На стадиону „Хејсел“ у Бриселу, у нередима пред финални меч европског Купа шампиона између италијанског првака „Јувентуса“ и енглеског „Ливерпула“, погинуло је 39 и повређено више од 400 људи, углавном италијанских навијача.

1990 – Борис Јељцин је изабран за првог председника Руске Федерације. У децембру 1999. поднео је оставку и именовао премијера Владимира Путина за вршиоца дужности. Путин је 26. марта 2002. изабран за председника Русије.

1994 – У избеглиштву у Чилеу умро је Ерих Хонекер (Ерицх Хонецкер), комунистички лидер и председник Источне Немачке од 1976. до 1989. када је, под притиском масовних антирежимских протеста, био приморан да оде са власти. Под његовим надзором изграђен је 1961. Берлински зид, симбол „Хладног рата“ Истока и Запада.

1997 – Лоран Кабила (Лаурент) преузео је дужност председника Демократске Републике Конго (бивши Заир), 12 дана пошто су његове снаге, у седмомесечном грађанском рату, поразиле армију лојалну диктатору Мобутуу Сесе Секоу.

1999 – Хрватска је одбила захтев Међународног суда за ратне злочине у Хагу за покретање истраге о злочинима почињеним над српским цивилима у операцији „Олуја“ у августу 1955.

2001 – Четворица следбеника Осаме Бин Ладена, шефа терористичке мреже Ал-Каида осуђена су у Америци за планирање убистава Американаца у иностранству и постављање бомби у две америчке амбасаде у Африци.

2002 – У Великој Британији је Пол Ботенг (Паул Боатенг) именован за генералног секретара Трезора као први црнац на високом положају у Влади.

2003 – Амерички председник Џорџ Буш (Георге Бусх) повукао је наредбе које су 11 година раније омогућиле увођење санкција против СР Југославије. На снази су остале санкције које се односе на бившег председника СРЈ Слободана Милошевића и његову породицу.

2004 – Умро је Арчибалд Кокс (Арцхибалд Цоx) специјални тужилац у афери Вотергејт, кога је сменила Бела кућа. Његово смењивање је изазвало политичку буру која је уздрмала подршку тадашњем председнику Ричарду Никсону.

2005 – У Либану су одржани парламентарни избори, први за 30 година без присуства сиријских снага.

2005 – Французи су убедљивом већином на референдуму одбацили Устав Европске уније. Француска, један од оснивача ЕУ, прва је одбацила тај документ, који је до тада ратификовало девет европских држава. Два дана касније француски премијер Жан-Пјер Рафарен поднео је оставку. Француска је ратификовала Лисабонски споразум у парламенту 8. фебруара 2008.

2009 – У катастрофама изазваним климатским променама годишње погине око 300.000 људи, а привредни губици су око 125 милијарди долара, објавио је Глобални хуманитарни форум. Климатске промене озбиљно угрожавају живот 325 милиона људи, а процене су да ће се тај број удвостручити до 2030. године.

2010 – Холивудски глумац и режисер Денис Хопер умро је у Лос Анђелесу у 74. години. Најпознатије улоге остварио је у филмовима „Апокалипса данас“, „Плави сомот“, „Брзина“, „Права романса“. Режирао је филм „Голи у седлу“ и играо једну од главних улога.

2012 – Осуђујући масакр 108 људи, међу којима 49 деце и 34 жене, у сиријском граду Хули, Француска, Немачка, Италија и Шпанија протерале су сиријске амбасадоре, а Канада, Велика Британија и Аустралија и дипломате.

2013 – Скупштина Бугарске је изабрала економисту и кандидата социјалиста Пламена Орешарског за премијера, који ће на тој дужности остати до 6. августа 2014.