1594 – Умро је италијански сликар Ђакопо Тинторето, један од највећих мајстора 16. века, чувен по вештини постизања изузетних светлосних ефеката бојом („Тајна вечера“, „Последњи суд“) .

1740 – Умро је пруски краљ Фридрих Вилхелм Први. Дипломатским и ратним подухватима значајно је проширио и ојачао земљу. Наследио га је син Фридрих Други Велики.

1793 – Хапшењем жирондинаца у Француској је почела владавина јакобинског терора.

1809. – На брду Чегар код Ниша у Првом српском устанку погинуо српски војвода Стеван Синђелић. Да би зауставио Турке који су продрли у српско утврђење, он је запалио складиштење муниције и изазаво експлозију у којој су погинули српски и турски војници. Турци главе српских устаника уградили у Ћеле-кулу.

1809. – Умро аустријски композитор Јозеф Хајдн. Написао више од 100 симфонија, више гудачких квартета, клавирских соната, а према његовом „Царском квартету“ настала химна Аустрије.

1819. – Рођен амерички писац Волт Волтер Витмен, један од најзначајнији песника америчке књижевности, чија је збирка песама „Влати траве“ имала пресудан утицај на модерно песништво. Несхваћен у својој земљи, прво признање добио од енглеских „прерафаелиста“ и покрета за „верс либре“ у француској поезији.

1859. – Почео да ради велики сат на кули британског парламента у Лондону, „Биг Бен“.

1902. – Миром у Веренигингу завршен британско-бурски рат у којем су погинула 5.774 Британца и најмање 4.000 Бура.

1910. – Уједињењем британских колонија Натал, Трансвал и Рт Добре Наде основана Јужноафричка унија са статусом британског доминиона.

1924. – Кина признала СССР.

1930. – Рођен амерички филмски глумац, режисер и продуцент Клинт Иствуд. Каријеру почео улогама у италијанским „шпагети-вестернима“ Серђа Леонеа, да би потом постао звезда Холивуда и успешан режисер.

1931. – У Бахреину нађена нафта, прво налазиште петролеја у некој арпаској земљи.

1938. – Први пут приказан филм на телевизији. Филм „Повратак Скарлет Пимпернел“ приказала америчка телевизијска кућа НБЦ.

1939. – Данска с Немачком потписала пакт о ненападању. У априлу наредне године немачке трупе окупирале Данску.

1961. – Јужна Африка прогласила републику с председником Чарлсом Робертсом Свартом на челу и напустила Британски комонвелт.

1962. – У Израелу обешен немачки ратни злочинац Адолф Ајхман, шеф Гестапоа, пошто је суд утврдио да је крив за смрт неколико милиона Јевреја у Другом светском рату.

1970. – У земљотресу јачине 7,9 степени Рихтерове скале у Перуу погинуло више од 70.000 особа, а 600.000 њих остало без домова. Потпуно разорени градови Јунгај, Хуарес и Чимботе.

1991. – У Лисабону потписан мировни споразум о Анголи, којим је после готово 16 година окончан грађански рат.

1992. – У организацији Центра за антиратну акцију у Београду одржане демонстрације више десетина хиљада грађана који су ношењем црног флора дугог 1.300 метара изразили своје саућешће са жртвама рата у Босни и Херцеговини.

1996. – Босански Хрват Дражен Ердемовић признао пред Међународним судом за ратне злочине у Хагу да је учествовао у масовним погубљењима муслимана у Сребреници. То је било прво признање кривице пред Хашким трибуналом.

1997. – Украјина и Русија потписале споразум о стратешком партнерству.

2000. – У Софији умро бивши председник Бугарске Петар Младенов. Био функционер за време комунистичког режима Тодора Живкова, а крајем 80-их постао лидер реформистичких снага које су под утицајем Горбачовљеве „перестројке“ срушиле власт комуниста у Бугарској.

2001. – Агент ФБИ, ветеран Роберт Хансен, оптужен за шпијунажу, изјавио да није крив. Америчка влада оптужила Хансена да је 15 година преносио строго поверљиве информације Москви за суму од 1.400.000 долара и дијаманте.

2003 – У граду Марфију у северној Каролини ухапшен је Ерик Роберт Рудолф (Ериц Роберт Рудолпх) осумњичен за постављање бомби на клиници за абортусе, у ноћном клубу за хомосексуалце, као и у Атланти, током Олимпијаде 1996. године.

2003 – Слетањем на аеродром Шарл де Гол (Цхарлес де Гаулле) у Паризу, суперсонични авион „Конкорд“ француске компаније Ер Франс (Аир Франце) обавио је свој последњи лет. Четири таква авиона биће изложена у музејима у Француској, а пети на том париском аеродрому.

2005 – „Вашингтон поуст“ је потврдио да је бивши заменик директора ФБИ Марк Ферлт био поверљиви извор који је тим новинама доставио информације које су довеле до афере Вотергејт и оставке председника САД Ричарда Никсона 1974. године.

2012 – У Египту је, после 30 година, укинуто ванредно стање.

2015 – Преко 2,200 људи умрло је у Индији услед вишенедељног топлотног таласа који је погодио савезне државе Андра Прадеш и Телангана.

2016 – Више од 45 милиона људи широм света ради принудно, скоро свака трећа жртва тог ропства је дете, а више од половине су жене и девојчице, према истраживању Фондације иди слободно (Wалк Фрее Фоундатион)