1098 – После петомесечне опсаде, крсташи су у Првом крсташком рату заузели град Антиохију.

1657 – Умро је енглески лекар Вилијам Харви, који је открио циркулацију крви и функцију срца као пумпе.

1808 – Рођен је амерички државник Џеферсон Дејвис, председник Конфедерације Држава Америке за време америчког грађанског рата. После пораза Конфедерације ухапшен је и провео једве године у затвору.

1818 – Завршен је последњи британски рат против Марата, чиме је Британија стекла превласт у Индији.

1875 – Умро је француски композитор Жорж Бизе, аутор опере „Кармен“, која се сматра ремек делом француске и светске опере. Прво извођење ове опере (исте године када је Бизе умро) изазвало је скандал, да би потом она постала једно од најпопуларнијих дела оперске музике.

1886 – Рођен је српски политичар и публициста Коста Новаковић, један од лидера Српске социјалдемократске партије, касније члан КПЈ и њен представник у балканском секретаријату Коминтерне. Нестао је у стаљинистичким чисткама 1938, а одлуком совјетских државних органа 1958. посмртно је рехабилитован.

1889 – Краљевина Србија преузела је од француског концесионара управљање својом железницом.

1896 – У Москви је потписан уговор Русије и Кине о ненападању у наредних 15 година, а Кина је одобрила Русији да користи железницу у северној Манџурији.

1899 – Умро је Јохан Штраус Млађи (Јоханн Страусс), аустријски диригент и композитор оперета и валцера. Са својим оркестром наступаоје широм света, а гостовао је и у Београду („Слепи миш“, „Циганин барон“, „На лепом плавом Дунаву“, „Приче из бечке шуме“).

1906 – Рођена је француска певачица и играчица америчког порекла Жозефина Бекер (Јосепхине Бакер) звезда париских кабареа“Фоли Бержер“ и „Казино де Пари“, и борац против расизма. У Другом светском рату прикључила се француском покрету отпора.

1924 – Умро је аустријски писац Франц Кафка (Франз). Његова дела, међу којима су најпознатији роман „Процес“ и приповетка „Метаморфоза“, имала су пресудан утицај на књижевност 20. века.

1926 – Рођен је амерички писац Ален Гинзберг (Аллен Гинсберг). Његова збирка поезије „Урлик и друге песме“ (1956) сматра се најзанчајнијим делом битничког покрета педесетих година 20. века.

1940 – Окончана је евакуација савезничких снага из Француске у Другом светском рату. Из луке Денкерк бродовима је евакуисано више од 337.000 британских, француских и белгијских војника.

1959 – Сингапур је проглашен аутономном државом у саставу Комонвелта, у којој су Британци задржали ресоре одбране и иностраних послова.

1963 – Умро је папа Јован XXИИИ, поглавар римокатолиццке цркве од 1958, протагонист реформе католичке цркве и њеног прилагођавања савременом свету („аггиорнаменте“). Сазвао је 1962. Други ватикански концил који је након његове смрти наставио рад на црквеним реформама.

1965 – Америчи астронаут Едвард Вајт (Едwард Wхите) изашао је из свемирског брода „Џемини 4“ и тако постао први Американац који је „шетао“ космосом, три и по месеца после руског космонаута АлексејаЛеонова.

1968 – У Београду, а потом и у другим универзитетским центрима у Југославији, почеле су студентске демонстрације, прве у комунистичкој Југославији. Протест против привилегија комунистиццких функционера, незапослености и угрожавања основних демократских права прекинут је после седам дана након што се студентима преко ТВ Београд обратио председник СФРЈ Јосип Броз Тито, који је подржао студенте и обећао им брже решавање друштвених проблема.

1973 – Совјетски суперсонични авион „Тупољев 144“ срушио се ублизини Париза током ваздухопловне изложбе. Погинуло је свих шет чланова посаде и седам француских сељака.

1989 – Умро је ирански верски вођа, ајатолах Рухолах Хомеини (Рухоллах Кхоемеини), који се 1979, после збацивања шаха Мохамеда Резе Пахлавија, вратио из избеглиштва у Иран захваћен исламском револуцијом. Под његовом влашћу (до смрти), прозападни Иран претворен је у милитантну верску републику.

1989 – У експлозији гасовода на Трансибирској железници дигнута су у ваздух два путниццка воза. Погинуло је 575 људи, а око 600 јерањено.

1995 – Министри одбране НАТО-а и ЕУ донели су одлуку о стварању снага за брзо реаговање у Босни, које ће штитити мировне трупе УН од напада босанских Срба.

1999 – Председник СР Југославије Слободан Милошевић прихватио је мировни план САД, ЕУ и Русије, који су у Београд донели фински и руски посредници Марти Ахтисари (Мартти Ахтисаари) и Виктор Черномирдин. План, који је подразумевао долазак међународних снага на Косово, био је услов за престанак ваздушних напада НАТО-а на Југославију.

2001 – Умро је чувени холивудски глумац Ентони Квин (Антонy Qwин)који се прославио улогом Грка Зорбе у истоименом филму.

2004 – У Специјалном суду у Сијера Леонеу поццело је суђење одговорнима за злочине током грађанског рата у тој земљи у коме је страдало око 200 људи. У јуну 2007. суд је прогласио тројицу војних заповедника кривим за злочине почињене од 1991-2002. и то је прва пресуда тог суда која се односи на период грађанског рата у тој земљи.

2006 – Скупштина Црне Горе усвојила је Декларацију независне Црне Горе, чиме је формално проглашена обнова црногорске државности.

2009 – Умрла је америчка певацица Коко Тејлор (Таyлор) звана „краљица блуза“, добитница бројних награда за блуз музику као и награде Греми 1984. године.

2016 – Преминуо је Мухамед Али (Мухаммад), рођен као Касијус Марселус Клеј (Цассиус Марцеллус Цлаy) који је две деценије доминирао боксом, освајао и бранио шампионску титулу у историјским мечевима на егзотичним локацијама. Познат је и по борби за заштиту права афроамериканаца и одбијању да се регрутује у америчку војску током рата у Вијетнаму.