1239 – Рођен је енглески краљ Едвард И, најзначајнији енглески владар из династије Плантагенет. Током владавине (1272-1307) учврстио је краљевску власт над племством и припојио Велс Енглеској.

1397 – Данска краљица Маргрета И (Маргретхе) објединила је под једну круну Данску, Шведску и Норвешку.

1579 – Енглески морепловац и гусар Френсис Дрејк (Францис Драке) прогласио је суверенитет Енглеске над Њу Албионом (Калифорнија).

1665 – Португалци и Британци потукли су Шпанце код Монтес Клароса, што је омогућило Португалцима да још једном победом над Шпанцима код Виље Висиосе поновно успоставе независност Португалије.

1682 – Рођен је шведски краљ Карло XИИ (Карл). Његова владавина (1697-1718), током које је углавном ратовао, означила је крај Шведске као европске велесиле. Погинуо је у инавазији на Норвешку 1718.

1696 – Умро је пољски краљ Јан ИИИ Собјески (Собиески) прослављени војсковођа против Швеђана, Турака, Татара и Козака.

1703 – Рођен је енглески свештеник и реформатор Џон Весли (Јохн Wеслеy), оснивач покрета методиста.

1719 – Умро је енглески писац и политичар Џозеф Адисон (Јосепх Аддисон). Са Ричардом Стилом (Рицхард Стееле) основао је 1711. лист „Спектатор“ у којем је објављивао и своје чувене есеје, који представљају зачетак новог књижевног жанра – новинског подлистка.

1789 – Посланици Трећег сталежа у француском парламенту прогласили су Народну скупштину и укинули краљу право вета.

1818 – Рођен је француски композитор Шарл Гуно (Цхарлес Гоунод), аутор популарних опера „Фауст“ и „Ромео и Јулија“.

1843 – Почела је побуна домородаца Маора против Британаца на Новом Зеланду. Маори су поражени 1871. после чега су се повукли у унутрашњост острва.

1848 – Аустријске трупе под командом генерала Алфреда Виндишгреца (Wиндисцхграетз) угушиле су устанак Чеха у Прагу.

1867 – Енглески хирург Џозеф Листер (Јосепх) употребио је први пут у историји медицине антисептик када је оперисао своју сестру Изабелу.

1882 – Рођен је руски композитор Игор Фјодорович Стравински, један од водећих музичких стваралаца 20. века „Жар птица“, „Петрушка“, „Посвећење пролећа“).

1925 – Потписан је Женевски протокол којим је забрањена употреба бојних отрова у рату. Протокол је потписало 29 земаља.

1929 – Рођен је јерменски велемајстор Тигран Вартанович Петросјан, шаховски првак света од 1963. до 1969.

1940 – Совјетска Црвена армија окупирала је Летонију и Естонију и успоставила просовјетску администрацију.

1944 – Исланд је постао независна република након што су његови становници на референдуму одлучили да се одвоје од Данске.

1947 – Уставотворна скупштина Бурме донела је одлуку да прогласи независну Републику Бурму.

1950 – Др Ричард Лолер (Рицхард Лаwлер) извео је у Чикагу прву операцију пресађивања бубрега.

1953 – Совјетске трупе угушиле су побуну у Источној Немачкој.

1967 – Кина је извела пробу прве хидрогенске бомбе.

1971 – САД и Јапан потписали су споразум о враћању острва Окинаве под суверенитет Јапана у 1972. години.

1982 – Председник Аргентине генерал Леополдо Галтијери (Галтиери) поднео је оставку после пораза аргентинске армије у рату са Великом Британијом за Фокландска острва.

1988 – Око пет хиљада радника земунске фабрике „Змај“ демонстрирало је испред зграде Скупштине СФР Југославије, незадовољно својим социјалним положајем. То је био почетак масовних митинга који су названи „антибирократска револуција“, а послужили су за учвршћивање власти лидера српских комуниста Слободана Милошевића.

1990 – Демонстранти против румунске владе вратили су се на улице Букурешта, неколико дана после сукоба с полицијом и рударима лојалним влади у којима је погинуло петоро људи, а неколико десетина рањено.

1991 – Парламент Јужне Африке укинуо је последњи закон на којем је од 1950. била заснована политика апартхејда.

1992 – Немци Томас Кемтнер (Тхомас) и Хајнрих Стрибиг (Хеинрицх Струебиг), двојица последњих западних талаца у рукама исламских терориста у Либану, вратили су се у Немачку после три године у заточеништву.

1993 – У главном граду Сомалије Могадишу погинуло је шест, а рањена су 43 припадника мировних снага УН када су покушали да ухвате лидера сомалијских герилаца Мохамеда Фараха Аидида (Фаррах).

1997 – Министарство за телекомуникације СР Југославије издало је решења о забрани већем броју приватних и независних радио станица. То је била прва велика акција власти против права на слободу информисања у Југославији.

1999 – Међународна организација рада усвојила је споразум о забрани најгорих форми присилног рада деце, укључујући ропство и насилну регрутацију.

2001 – На парламентарним изборима у Бугарској победио је Национални покрет бившег бугарског цара Симеона ИИ, чиме је по први пут бивша монархија постала политички активна у једној од земаља источне Европе. Симеон Сакс Кобург је 24. јула изабран за премијера Бугарске.

2002 – Египатски врхунски археолози су саопштили да су у близини пирамида у Гизи пронашли најстарији недирнут саркофаг, стар око 4.500 година.

2004 – Умро је Јацек Курон, који је свој живот посветио борби против комунизма и сиромаштва, што га је учинило једним од највећих Пољака 20. века.

2006 – У Словачкој одржани парламентарни избори, први од уласка те земље у Европску унију и НАТО, на којим је победила Словачка партија левице ( СМЕР) на челу са Робертом Фицом.

2007 – Умро Ђанфранко Фере (63) модни креатор, познат као „архитекта италијанске моде” и водећи креатор француске модне куће „Кристијан Диор“.

2010 – Канцеларија УН за хуманитарну помоћ је саопштила да је најмање 400.000 људи избегло или расељено због етничких сукоба који су десетак дана раније избили на југу Киргизије.

2011 – Савет за људска права Уједињених нација усвојио је резолуцију у којој се истиче да људи не треба да се дискриминишу, нити да буду на мети насиља због своје сексуалне орјентације.

2014 – Малезијски путнички авион са 295 путника и чланова посаде оборен на истоку Украјине у подручју борби између руских сепаратиста и украјинске војске.

2015 – Преминуо Властимир Ђуза Стојиљковић, позорисни, филмски и тв глумац. Популарност му је донела улога у филму „Љубав и мода“, за који је отпевао чувени хит „Девојко мала”, а његова најпознатија улога била је у тв серији „Позориште у кући“.