1514 – Умро је Донато Браманте, италијански архитект. Последњих петнаест година живота провео је радећи за папе Александра VI и Јулија II. Његово дело је имало пресудан утицај на архитектуру Високе ренесансе.

1689 – Крунисан је енглески краљевски пар Вилијам III Орански и Мери II. Током њихове владавине донето је неколико важних одредаба и закона – Декларација права, Акт толеранције.

1713 – Утрехтским миром окончан је „рат за шпанско наслеђе“. Низом уговора које су 1713, 1714. и 1715. потписале Енглеска, Француска, Холандија, Савоја, Португал и Пруска преуређена је мапа Европе, а Шпанија је принуђена да за владаре прихвати француске Бурбоне.

1755 – Рођен је Џејмс Паркинсон, британски лекар који је открио Паркинсонову болест.

1814 – Постигнут је споразум у Фонтенблоу према којем је Наполеон Бонапарта абдицирао и био прогнан на острво Елба. На престолу га је заменио Луј XVIII.

1842 – Београдски трговци, браћа Герман, завршила су изградњу прве српске лађе, „Кнеза Михаила“. Мајстори из Цариграда почели су изградњу 1840. у Брзој Паланци на Дунаву. Брод је могао да се користи и у војне сврхе – на њему је било места за 18 топова.

1894 – Уганда је постала британски протекторат.

1899 – САД су од Шпаније преузеле Филипине.

1919 – Основана је Међународна организација рада са седиштем у Женеви.

1945 – Америчке трупе освојиле су у Другом светском рату немачке градове Есен и Вајмар и ослободиле концентрациони логор Бухенвалд.

1948 – Почела је изградња новог насеља на левој обали Саве – Новог Београда.

1952 – Крвавим војним пучем власт у Боливији преузео је Национални револуционарни покрет.

1961 – Суђење једном од организатора холокауста, потпуковнику снага СС нацистичке Немачке Адолфу Ајхману због ратних злочина над Јеврејима у Другом светском рату, почело у Јерусалиму.

1973 – Заменик фирера нацистичке Немачке Мартин Борман званично је проглашен мртвим и скинут с листе тражених ратних злочинаца у СР Немачкој.

1977 – Умро је француски писац Жак Превер „песник љубави, пријатељства и среће“, аутор песме „Барбара“, веома популаран међу младима 50-их година прошлог века. Познат је и по сценаријима за филмове Марсела Карнеа „Обала у магли“, „Хотел Север“, „Деца раја“ и „Љубавници из Вероне“.

1979 – У главни град Уганде, Кампалу ушле су трупе Танзаније и снаге опозиције у егзилу, окончавши осмогодишњу владавину диктатора Идија Амина – Даде који је побегао у Либију где је и умро.

1984 – Константин Черњенко изабран је за председника Президијума Врховног совјета СССР-а.

1985 – Умро је шеф Комунистичке партије и албанске државе Енвер Хоџа. Као неприкосновени партизански и политички лидер од Другог светског рата до смрти, водио је Албанију од стаљинизма до блискости с Кином, а затим до изолације и национализма.

1991 – Савет безбедности УН прогласио је крај Заливског рата уз обећање Ирака да ће платити ратну одштету због инвазије Кувајта августа 1990. и да ће неутралисати оружје за масовно уништавање.

1999 – Индија је успешно испробала интерконтинентални балистички пројектил система „Агни“ (Ватра), способан да носи и нуклеарно бојево пуњење.

1999 – У Београду је убијен новинар Славко Ћурувија, власник листова „Дневни телеграф“ и „Европљанин“.

2001 – Шкотска компанија „ППЛ Терапеитикс Пиелси“ која је 1996. створила првог клонираног сисара – овцу „Доли“, саопштила је да је произвела пет клонираних прасића.

2002 – У седишту УН у Њујорку званично је основан стални Међународни суд за ратне злочине, пошто је више од 60 земаља ратификовало Римски споразум из 1998. којим је тај суд успостављен.

2006 – Италијанска полиција ухапсила је шефа сицилијанске мафије Бернарда Провенцана, који је више од 40 година провео у бекству. Провенцано (73), најтраженији човјек у Италији, у одсуству осуђен на доживотну казну затвора за више од 10 убистава, ухапшен је у викендици у близини свог родног места Корлеоне, прослављеног у Кополином филму „Кум“.

2011 – У Француској је ступио на снагу закон који женама забрањује ношење бурке у јавности, а за кшење закона предвиђене су казне од 150 евра. Француска је тако постала прва земља у Европи у којој је кажњиво ношење никаба или бурке на јавним местима.

2012 – Умро је Ахмед Бен Бела, симбол глобалног анти-колонијалног покрета и први председник Алжира после стицања независности од Француске.

2015 – Након више од пола века прекида дипломатских односа САД и Кубе у Панами су се званично састали председници ових земаља Барак Обама и Раул Кастро.

2018 – Међународни суд у Хагу осудио је правоснажно лидера Српске радикалне странке Војислава Шешеља на 10 година затвора због подстицања и почињених прогона Хрвата у селу Хртковци у Војводини, 1992. године. Шешељ је казну већ одслужио од 2003. до 2014. године када је био у притвору у Хагу.

2018 – У удесу алжирског војног транспортног авиона погинуло је 257 људи.