„Ако су директори именовани незаконито од стране Надзорног одбора, сасвим је логично да је онда све даље ланчано ишло противзаконито.“, навео је у својој дисусији о негативном ревизорском извјештају за ЈУ „Шуме Српске“, на 8. редовној сједници НСРС, посланик ПДП-а Славиша Марковић. Његову комплетну дискусију преносимо у наставку.

Мирјана Орашанин (предсједница Одбора за ревизију НСРС, члан СДС-а – оп.ур.) је доста тога рекла везано за овај извјештај и недостатке који су тренутно присутни и били присутни у овом периоду када је рађена ревизија пословања у Шумама Српске. Али оно што је евидентно је да је тај проблем вишегодишњи.

ШГ „Романија“ – Највећа пљачка у историји општине Соколац

Неки подаци које сам покушао прикупити говоре да су у посљедњих 10 година у Шумама Српске акумулирани губици негдје око 80 милиона. Што је заиста више него алармантно за све нас. И поставља се питање: Ко је руководио у тим предузећима?

А рећу само податак да, према оном што сам добио из Пореске управе, Шуме Републике Српске на нивоу читаве државе дугују негде око 20 милиона конвертибилних марака за порезни допринос.

И сад се поставља једно сасвим логично питање: Како је могуће да једно јавно предузеће акумулира толке губитке према држави а да с друге стране смо измијенили Кривични закон гдје смо рекли да они привредни субјекти који не плаћају порезне доприносе, након 60 дана улазе у кривичну одговорност? Како су ови директори успјели да нагомилају толико дугова да не плате порезне доприносе? Тренутно, према евиденцији из Пореске управе, као што сам рекао – укупан дуг је негдје око 20 милиона.

ШГ „Романија“ – Највећа пљачка у историји општине Соколац

Има ли ту одговорности тих директора, кривичне? Има ли одговорности чланова надзорних одбора? Има ли одговорности министара у том периоду који су постављали те људе? Је ли то неки ланац био? И како је могуће данас у овом времену када привредни субјекти и мале продавнице који не плате по 2-3 мјесеца порезне доприносе на плате, Пореска управа их блокира? Ко је то омогућио овим људима, ако није била у питању системска корупција, ако нису имали подршку од људи из врха Републике Српске?

Када погледате све ово што је се дешавало у наведном периоду у Шумама Српске, ама баш ништа није ваљало.

Као што сам рекао, око 20 милиона је дуг за порезе и доприносе и ја ћу сада прочитати који су то износи и која то шумска газдинства дугују. Тако да су сви ови директори по овом новом Закону били у прекршају и, на крају крајева, кривично су одговорни.

Шумско газдинство Рибник 961 хиљаду. Шумско газдинство Добој 880 хиљада. Шумско газдинство Врбања – Котор Варош дугује за плате радницима и доприносе 867 хиљада. Шумско газдинство Романија 827 хиљада. Шумско газдинство Борја – Теслић 770 хиљада. Зеленгора- Калиновик 702 хиљде. Височник – Хан Пијесак дугује 681 хиљаду. Више од пола милиона конвертибилних марака на плате дугује и Градишка – 596 хиљада. Шумско газдинство Бања Лука дугује негдје око 579 хиљада. Чемерница – Кнежево 553 хиљаде. Дрина – Сребреница 523. Горица – Шипово 514.

Кад је ријеч о обавезама за порезе и доприносе, највише дугује Височник – Хан Пијесак, чак 786 хиљада, Градишка 544 па да не набрајам даље, Дринић 504. Све ово указује да је ово била системска корупција јер ови људи нису могли пуштати плате а да не плаћају доприносе држави што указује на, значи, да су овдје били у спрези са људима из Пореске управе. Зашто их нису блокирали? Зашто су дозволили да све ове обавезе пролонгирају, да се акумулирају до овог износа?

Сада ћу се мало осврнути на овај конкретан извјештај, када су у питању контроле које је имала Главна служба за ревизију. И када погледате све ово што је се дешавало у наведном периоду у Шумама Српске, ама баш ништа није ваљало.

ШГ „Романија“ – Највећа пљачка у историји општине Соколац

И немогуће је да директори који су тада били именовани, па чак њихово именовање као што је и ревизија констатовала, било је спорно….

„Надзорни одбор јавног предузећа је 15.4.2019. године именовао вршиоца дужности директора јавног предузећа супротно одредбама закона о Влади и министарским именовањима.“

Па се онда поставља питање – ако су директори именовани незаконито од стране Надзорног одбора, сасвим је логично да је онда све даље ланчано ишло противзаконито.

Ако су директори именовани незаконито од стране Надзорног одбора, сасвим је логично да је онда све даље ланчано ишло противзаконито.

Па када говоримо о поступцима јавних набавки, као што је овде евидентирано, низ јавних набавки које нису у складу са законом, чак шта више, директни споразуми нису слати на више од три адресе, односно ни три адресе, што све указује на једну системску корупцију и организовани криминал који је био свих ових година у Шумама Српске.

Када говоримо о залихама, наравно и оне су биле супротно евиденцијама и рачуноводственим стандардима. По попису такође који је годинама рађен мимо закона. Па је, између осталог, и Главна служба за ревизију констатовала, увидом у документацију обављеног редовног годишњег пописа имовине и обавеза, стање на дан 31.12.2020. године, да попис није организован и обављен у складу са одредбама Правилника о начину и роком извршења пописа и усклађивања књиговодственог стања са стањем имовине и обавеза – Службени гласник РС бр 46/16.

Све то указује да је све оно што се радило у Шумама Српске свих ових година било да не кажем противзаконито, али није било у складу са законом.

Па између осталог каже: „Дио имовине, осим у збирној рекапитулацији од стране комисије није пописан у шумском газдинству Вучевица – евиденција транспортних средстава, механизације, нематеријалне имовине.“

Значи до тога смо дошли да се не може ни ова крупна, основна средства пописати у складу са законом него је и ту дошло до евиденције неслагања пописне комисије са основним средствима која су у Главној књизи.

Између осталог каже: „И дио имовине, земљиште, зграде и објекти, пословни простори, путна инфраструктура није документована тако да је извршена у складу са пописном евиденцијом, која се такође не налази у Главној књизи, него се води у неким помоћним евиденцијама.

Замислите то да објекте, зграде немате уписано него да их водите у помоћним евиденцијама. До које то мјере незнање, а ја мислим да овдје није у питнају незнање, него да је системски рађено да се што више ово предузеће увуче у дубиозу и да је све рађено као што је рекла и колегиница Мирјана наопако како не би имали праву евиденцију.

Само овај (ревизорски) извјештај МУП и Тужилаштво да преузму и по њему да иду, морат ће наћи одговорне људе који су направили ове енормне губитке

Дио потраживања, када говоримо о томе, потичу из периода 2014. године. Сумњива и спорна потраживања, према извјештају Главне службе за ревизију су негдје око 17 милиона. У времену када дрво можете продати коме год хоћете! Када за дрво можете добити сваку и авансну уплату, овдје у Републици Српској код нас су сумњива и спорна потраживања по основу дрвних асортимената, према евиденцији Главне службе за ревизију – 17 милиона!

Да ли је то довољно да Тужилаштво преузме овај извјештај и да коначно почне да ради по њему? Мислим да је овај извјештај коректно урађен. Између осталог, неведено је све оно што није било у складу са законом и само овај извјештај МУП и Тужилаштво да преузму и по њему да иду, морат ће наћи одговорне људе који су направили ове, да кажем, енормне губитке.

Али с друге стране, да је било пара за неке ствари које можда и нису биле приоритет када је у питању предузеће Шуме Српске говори то да су у том наведеном периоду одвојили у тим силним губицима негдје око 17 милиона КМ за набавку софтвера и наравно од кога ће то набавити него од ПРОИНТЕРА тако да су се средства издвајала и одлијевала можда и тамо гдје нису била приоритет.

За мене би приоритет био, да сам био директор, да платим порезе и доприносе радницима прије него што би набавио један софтвер од ПРОИНТЕРА који је као што видимо из ове евиденције, плаћен негдје око 17 милиона.

И наравно, када је то све евидентирано, с обзиром да Шуме Српске у том моменту нису имале наведена средства, онда су између осталог, дио средстава планирали из Владе али онда је Влада између осталог констатовала да комплетну процедуру јавне набавке спроведе Шуме Српске, те да за даљу набавку и плаћање наведеног софтвера нису потребне никакве више сагласности из Владе Републике Српске.

Како је то лијепо одрађено у Влади.

Значи, са себе су скинули одговорност и пребацили комплетну одговорност на људе у Шумама а вјероватно су њима рекли да то набаве и да то купе.

Ја могу да схватим 50, 100, 150, 200 хиљда али да неко повуче робе од Шума Српске милион и 200 и да не наплати се, то заиста не могу да схватим. Осим ако није била организована криминална екипа која се бавила овим.

Између осталог, читао сам овдје и који су највећи дужници према Шумама Српске, па између осталог споменут ћу неке. А то су: Стаклорина доо Чајниче милион и 128 хиљада, Дрволик, а имали смо га малоприје који је отишао у стечај из Рогатице 740 хиљда, Орах Стахорина Чајниче 300 хиљада, Нова Форма доо Шамац 250 хиљада, Данпром грађа Приједор 220 хиљада, Алфа Лајф Соколац 200 хиљада.

Е сад се поставља питање: Како је могуће да неко од државног предузећа користи шуме, дрвне сортименте и да дође до износа од милион и 200 хиљада КМ ненаплаћених средстава? У времену када дрво можете продати свакоме за авансну уплату, ви имате ситуацију да је неко намјерно правио губитке, односно издавао дрвне сортименте предузећима која су била очигледно неликвидна и да дође, ја могу да схватим 50, 100, 150, 200 хиљда али да неко повуче робе од Шума Српске милион и 200 и да не наплати се, то заиста не могу да схватим осим ако није била организована криминална екипа која се бавила овим.

Пуно тога указује, као што сам рекао, на проблеме који су годинама у Шумама Српске али је несхватљиво и то да, према овим евиденцијама о сумњивим и спорним потраживањима, имате негдје око 10 милиона средстава која су сумњива и спорна, гдје, између осталог и колегиница Орашанин је рекла, да тих фирми нема у судском регистру.

Ја мислим да је то крајње неозбиљно. И то је констатовала Главна служба за ревизију у овом извјештају. Што заиста говори да се ради о једној организованој, системској пљачци Шума Српске.

И оно што је добро, када смо данас добили информацију да је директор сам дао оставку – вјероватно да не би дошао данас овдје да с нама расправља о овом извјештају. Значи, директор Шума Српске, видимо из медија, јуче је поднио и ковертирао оставку, што је знак да иде се у добром смјеру.

Такође, оно што је добро је да је министар Минић наговијестио да ће смијенити све оне директоре шумских газдинстава који буду негативно пословали, па је до сада стигао до броја 9, колико видим из његових изјава у медијима. Значи, 9 директора је смијењено.

Све говори да се ради о једној организованој, системској пљачци Шума Српске

Али оно што није добро је да је губитак у Шумама Српске у првих 6 мјесеци 2023. године био негдје око 5 милиона. И тај губитак је велики, с обзиром да се морамо сви сложити да, без обзира на све, Шуме Српске морају пословати позитивно.

Е сад ћу вам прочитати колики су то губици за првих 6 мјесеци прошле године. Значи, успјели су и у претходној години да направе губитке у следећим износима: Шумско газдинство Бањалука 960 хиљада, ШГ Добој 888 хиљада, ШГ Врбања Котор Варош 802 хиљаде, ШГ Дрина Сребреница 682 хиљаде, ШГ Вучевица Чајниче 580 хиљада, ШГ Ботин Невесиње 584 хиљаде, ШГ Марулић Фоча 480 хиљада, ШГ Приједор 360 хиљада. ШГ Зеленгора Калиновик 300 хиљада, ШГ Бирач Власеница 250 хиљада, ШГ Дринић 206 хиљада, ШГ Панос Вишеград 180 хиљада, ШГ Градишка 176 хиљада, ШГ Чемерница Кнежево 128 хиљада, ШГ Мајевица Лопаре 130 хиљада, ШГ Височани Хан Пијесак 120 хиљада, ШГ Висина Мркоњић Град 95 хиљада, ШГ Рудо 95 хиљада.

20 шумских газдинстава за првих 6 мјесеци 2023. су исказали губитке.

Ја очекујем да министар, и у том дијелу му дајем пуну подршку, настави с овим смјенама али да се то само не заврши на смјенама људи него да се заиста системски истражи ко је направио ове енормне губитке и да они људи који су управљали шумама свих ових година буду тамо гдје им и припада мјесто. А то је да се докаже да су проневјерена оволика средства и на крају крајева да одговорни буду санкционисани. То очекујем и од министра полицје и од истраге која, надам се, ће се повести након новог извјештаја који ће се наћи у скорије вријеме у Тужилаштву. Ја очекујем да га прослиједите након ове сјенице НС и да се одговорни за ове губитке санкционишу.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име