Када већ нећете да се одрекнете дуплих функција, макар објавите колико мјесечно зарађујете из буџета.

Тако некако гласи иницијатива коју ће Колегијуму Народне скупштине данас поднијети шеф Клуба посланика ПДП, Игор Црнадак. Он ће на усвајање предложити закључак којим се од свих посланика и министара у Републици Српској тражи да објаве сва своја примања из јавних средстава, укључујући директорске позиције, али и чланства у разним комисијама, одборима…

Подсјећамо, предсједник СНСД Милорад Додик је својевремено затражио од својих функционера да задрже само једну функцију, да би касније, након очигледног отпора, рекао да бар не могу да примају двије плате.

Након тога су се неки посланици почели хвалити како посланичку плату или паушал дају у хуманитарне сврхе.

Тим поводом, подсјећамо који су све посланици у НСРС истовремено руководиоци у јавним предузећима и установама, компанијама… Наравно, у томе доминира највећа странка СНСД у чијем клубу готово да нема посланика без дупле функције.

Замјеник шефа Клуба посланика Срђан Мазалица је истовремено директор Оперативног подручја Бањалука у „Електропреносу БиХ“ – заједничкој компанији РС и ФБиХ. Његов колега у клубу Александар Крсмановић је руководилац зворничке филијале ЈУ „Завод за запошљавање РС“. Посланик Александар Суботић је, као специјалиста опште хирургије, помоћник директора за хируршке гране болнице „Свети апостол Лука“ Добој.

Такође, свима је добро познато да је народни посланик Владо Ђајић истовремено дугогодишњи генерални директор УКЦ Српске.

Посланик СНСД Денис Пијетловић је директор а.д. „Комуналац“, Дервента, Данијел Јошић је именован за в.д. директора КПЗ Добој, док је Дражен Врховац из Приједора годинама в.д. директора Инвестиционо – развојне банке РС.

Дугогодишњи посланик из Херцеговине Илија Таминџија је истовремено и дугогодишњи извршни директор за производњу и техничке послове Хидроелектрана на Требишњици. У енергетском сектору Српске ради и посланик Милутин Тасовац. Он је извршни директор за послове производње електричне енергије и развој ТЕ Угљевик.

Ранка Перић Ромић је истовремено декан Факултета политичких наука Универзитета у Бањалуци, а Страхиња Башевић директор Шумског газдинства „Романија“ Соколац.

Народни посланик у Клубу СНСД Саша Драгић је шеф Одељења полуинтензивне неге за нехируршке гране у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране УКЦ РС. Посланик Ненад Лаловић је начелник одељења за хируршке гране у Универзитетској болници у Фочи.

Славенко Ристић није запослен на буџету, али је власник Техничког ремонта Братунац који послује са институцијама Српске, првенствено са МУП РС. Ту су и још неки посланици СНСД који нису на дуплим функцијама, у смислу руковођења, али су такође запослени у јавном сектору, на разним нивоима. Александра Ступар Радић је специјалиста опште медицине у Дому здравља Приједор, амбуланта у Омарској, Боривој Обрадовић ради у ЈП „Путеви РС“, Борис Пашалић је редовни професор на Пољопривредном факултету Универзитета у Бањалуци, Милица Ијачић из Требиња је запослена у Електропривреди РС, а др Милица Ловрић у Болници „Свети врачеви“ у Бијељини.

Наравно, ни остале партије владајуће коалиције нису имуне на посланике који имају још један посао. У Демократском савезу (ДЕМОС) посланик Ацо Станишић је истовремено и директор ЗП „Електродистрибуција“ Пале, а Милан Дакић в.д директора „Путева РС“.

У Социјалистичкој партији то је случај са три посланика. Шеф Клуба Срђан Тодоровић је и директор Фонда за заштиту животне средине и енергетску ефикасност РС. Велибор Станић је недавно именован за комерцијалног директора ЈП „Шуме Српске“, а Огњен Куљић је директор ЗП „Електрохерцеговина“, Требиње.

Предсједник Народне партије Српске и посланик у НСРС Дарко Бањац један је од оних који су најбоље уновчили дупле функције. Бањац је директор ЈЗУ Специјална болница за физикалну медицину и рехабилитацију ,,Мљечаница” Козарска Дубица. Прије више од две године највиши званичници Српске положили су камен темељац за нови комплекс Мљечанице, а инвестиција се мери с 32 милиона КМ.

У Уједињеној Српској примјер колегама са дуплим функцијама даје лидер странке и предсједник Народне скупштине, Ненад Стевандић, који је и замјеник генералног директора УКЦ РС. Посланик Милан Трнинић је помоћник директора ЈУ „Воде Српске“, а Мирела Кајкут Зељковић је запослена на Пољопривредном факултету у Бањалуци као доцент.

Посланик СПС Максим Скоко је в.д. директора РиТЕ „Гацко“.

Подсећамо, владајућим посланицима дупле функције омогућава застарио и готово бескористан Закон о спрјечавању сукоба интереса у органима власти РС. Ипак, када је власт одлучила да га мијења, прије неколико дана у НСРС, није било никаквог побољшања. Напротив. Омогућено је функционерима да истовремено буду и на челу удружења која се финансирају из буџета, под условом да у њима не примају плату.

-Да може, СНСД би најрадије укинуо закон о спрјечавању сукоба интереса. Шта има боље да иде у измјене закона од дуплих функција? Схватите да посланици не могу бити директори, разни декани, извршни директори, водити државне банке, клиничке центре, болнице, бање, предузећа за производњи и дистрибуцију електричне енергије. Не могу стићи. То су све одговорне функције. Још важније, не могу бити непристрасни. Узмите на примјер колегу Дарка Бањца који је добио силне милионе од Владе РС и од предсједника СНСД да уређује бању „Мљечаницу“ коју води. Па му неки дан дошао предсједник СНСД да се сликају. Како ћете ви након тога очекивати да овдје Бањац гласа против нечега што предложи СНСД? – пита Игор Црнадак.

Колико нас коштају

Посланици који су у сталном радном односу у Народној скупштини, тзв. професионални посланици, имају основну нето плату 3.075 КМ. Предсједници скупштинских радних тијела, одбора и комисија, имају плату увећану за 299 КМ. Посланици који нису у сталном радном односу у Народној скупштини, него на неком другом мјесту, имају право на мјесечни паушал који износи нето 2.063 марке.

Према извештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС за 2022. годину, бруто плате народних посланика коштале су нас више од 6,6 милиона КМ. За многе од њих ни новинари нису чули, а камо ли грађани, јер се никада не јављају за ријеч. Нити јавно наступају.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име